KADROVSKA ROŠADA

Šuker za potpredsjednika, Marić ministar financija

02.11.2009 u 09:01

Bionic
Reading

Najveće šanse za imenovanje na upražnjeno mjesto potpredsjednika Vlade ima aktualni ministar financija Ivan Šuker, potvrdilo je Jutarnjem listu više sugovornika iz Vlade. Sigurno je da se HDZ neće odreći te fotelje, pa tu dužnost može preuzeti samo jedan od jakih HDZ-ovaca, iza kojega stoji i jaka stranačka baza

Iako su se kao kandidati spominjali još Božidar Kalmeta i Darko Milinović, Jutarnji jučer doznaje iz Vladinih krugova da ni Milinović niti Kalmeta u ovom trenutku nisu skloni preuzeti poziciju vicepremijera za gospodarstvo.

U prilog imenovanju Šukera za potpredsjednika govori i potreba premijerke da uz sebe ima jakog HDZ-ovca koji će joj osigurati izradu 'vrlo štedljivog proračuna' koji je najavila. Osim štedljivog proračuna za 2010., novog će potpredsjednika Vlade dočekati i druga, ništa lakša zaduženja, među kojima je i bavljenje problemom brodogradnje.

Zbog toga se u Vladi ozbiljno razmišlja o tome da Šuker preuzme i vođenje Ministarstva gospodarstva. Kada bi Šuker mogao birati, on bi vjerojatno najradije odabrao da, uz mjesto potpredsjednika Vlade, i dalje obavlja funkciju ministra financija. Međutim, u sadašnjoj situaciji puno je izglednije da će Šuker morati prepustiti Ministarstvo financija nekome drugom.

'Kao čovjek odan stranci i jedini kojemu je bliska problematika gospodarstva, vjerujem da bi se Šuker mogao prihvatiti tog posla', procjenjuje jedan Vladin dužnosnik.

U tom slučaju ostalo bi upražnjeno mjesto ministra financija. U kombinaciji za to mjesto dosad se najčešće spominjao Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, kojeg se u javnosti doživljava kao neformalnog savjetnika premijerke, no on navodno nije zainteresiran. Stoga bi na Šukerovo mjesto mogao 'uletjeti' Zdravko Marić, sadašnji državni tajnik u Ministarstvu financija.

'Teško je u ovakvim okolnostima naći osobu koja bi bila dobar ministar financija. Mislim da Marić ima najveće šanse, jer je duboko u toj tematici i poznaje Ministarstvo i rad u njemu', otkriva nam jedan od visokorangiranih Vladinih dužnosnika.

Ako se to dogodi, Šuker će postati najmoćniji čovjek u zemlji. Bit će i formalno desna ruka premijerke, a ujedno će kontrolirati cjelokupni gospodarski sektor. Iako mu to može imponirati, takvu odgovornost u ovom trenutku sigurno ni sam ne želi, jer je itekako svjestan koliko ga sklizak teren čeka.

Na kraju je ostao sam i jedini koji bi morao pospremiti sve ono što se godinama odgađalo - od izrade štedljiva proračuna, preko dovođenja u red javnih financija, pa do rješavanja gorućih problema brodogradnje, željeznica, HAC-a, željezara i viška zaposlenih u javnim službama. Zato bi odlazak Damira Polačeca, s kojim se nikada nije slagao, mogao najviše stajati upravo Šukera.

-S obzirom na gospodarsku situaciju, najbolje bi bilo da na Polančecovo mjesto u Ministarstvu gospodarstva dođe netko iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Čovjek iz struke znao bi što treba napraviti i ne bi bio toliko politički vezan. Osim toga, ljudi iz HUP-a posljednjih godinu dana šalju političke poruke, pa bi im možda najbolje bilo i prepustiti mjesto ministra gospodarstva da pokažu što znaju - rekao je jedan HDZ-ov dužnosnik.