NOVO ZADUŽIVANJE

Šuker traži dolare za spas proračuna

23.10.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Bez puno pompe delegacija Ministarstva financija uputila se u London, Luxembourg, Boston, San Francisco i New York kako bi pripremila teren za novo zaduživanje države od najmanje 500 milijuna dolara do jedne milijarde

Rezultat puta bit će poznat za tjedan dana, no nezavisni analitičar Damir Novotny vjeruje da je plasman emisije unaprijed dogovoren s investicijskim bankama te da hrvatska delegacija zapravo ide na zaključivanje transakcija.

Vođenje posla Vlada je povjerila bankama Barclays, Citigroup i JP Morgan koje su, očito, uvjerile ministra Šukera da će bolje proći ponudi li državne obveznice američkim ulagačima, a ne europskima.

'Tržište je otvorenije i vjerujem da će plasman uspjeti, ali dugoročno ne vidim promjene nabolje. Svakih pola godine ministri izađu van i donesu neki novac da smire situaciju, ali generalno se u politici ništa ne mijenja.

Nelikvidnost je velika, očekuje se porast nezaposlenosti, a ne smanjuju se ni porezi ni potrošnja kako bi privreda došla do daha', upozorava Anton Starčević, glavni ekonomist RBA. Vlada Jadranke Kosor nema vremena misliti na dugoročne učinke svoje politike, a pogotovo ga nemaju njezini nesigurni ministri koji čekaju kad će ih maknuti i koliku će tko od njih cijenu platiti zbog bespogovorne odanosti bivšem šefu.

U svakom slučaju, njihova sudbina trebala bi biti upozorenje budućim ministrima kako ne bi smjeli raditi.

'Novim zaduženjem Vlada pokriva deficite proračuna centralne države i paradržave koji su nastali u ovoj godini. Pokrivanje tih deficita, uz dospijeće velikih tranši državnih obveznica koje je potrebno refinancirati, predstavlja veliki rizik za javne financije te se mogu očekivati teškoće u pronalaženju investitora. Nemogućnost iskupljivanja neke tranše obveznica koje dospijevaju iduće dvije-tri godine može voditi prema slomu javnih financija, kao što se dogodilo Mađarskoj te snažnoj kontrakciji ekonomskih aktivnosti unatoč tomu što će globalna ekonomija izlaziti iz recesije', kaže Novotny.

Ponavlja da Kosor mora preuzeti odgovornost smanjivanja javne potrošnje i voditi politiku tzv. nultog deficita, u suprotnom se može očekivati drugi val recesije domaćeg gospodarstva. Pritisak na premijerku da smanji potrošnju pojačan je i iz poduzetničkih krugova, jer ako se to ne dogodi, država će i dalje uzimati glavninu kapitala s domaćeg tržišta.