NADA ZA RADNICE

Sud odlučuje o stečaju u Kamenskom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2010 12:25
  • Objavljeno 12.10.2010 u 09:21
Radnice Kamenskog

Radnice Kamenskog

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na zagrebačkog Trgovačkom sudu danas će se održati ročište za tekstilnu tvornicu Kamensko na kojemu će biti odlučeno jesu li ispunjeni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka

Trgovački je sud prošli tjedan donio odluku o pokretanju predstečajnog postupka te imenovao predstečajnog upravitelja Zdravka Mitaka koji treba utvrditi jesu li se stekli uvjeti za pokretanje stečaja.

Radnice Kamenskog koje pet mjeseci nisu dobile plaću nadaju se stečaju s preustrojem jer vjeruju da Kamensko ima kupce i budućnost. Očekuju da bi tada mogle nastaviti s radom te naplatiti svoja potraživanja.

Štrajk koji su započele u srijedu, 29. rujna, nastavljaju i danas, a boravak u krugu tvornice dodatno im je otežan jer je HEP zbog dugova prošloga tjedna isključio struju

'Mi sad nabavljamo peći s plinskim bocama da se bar dežurni radnici na porti na smrzavaju. Ima problema i u kotlovnici, pumpe koje tjeraju vodu kroz cijevi i izbacuju je van ne rade pa se voda počela slijevati po podrumu', kazala je radnica Đurđa Krnjak

Iako radnice nisu pokrenule zahtjev za stečaj, pa tako nisu niti pozvane stranke, najavile su dolazak svojih predstavnika u svojstvu promatrača.

Bude li u Kamenskom d.d. pokrenut stečaj, mogu očekivati isplatu triju minimalnih plaća, koje za tekstilce iznose 2.729 kuna bruto (što je oko 2.100 kuna neto) te pola iznosa zakonske otpremnine, koja se izračunava za svakog ponaosob.

Ta je isplata u nadležnosti Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, a sva ostala potraživanja idu u stečajnu masu odakle se naplaćuju i ostali vjerovnici, kazao je regionalni sindikalni koordinator Sindikata tekstila Željko Šegina.

Kako kaže, upitno je koliko će biti novca za podmirenje svih dugova Kamenskog jer oni se procjenjuju na čak 70 milijuna kuna

Po izračunu radnika, poslodavac im je dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi.

Dug državi za doprinose i poreze je oko 25 milijuna kuna, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine, no Uprava je nakon toga poslovanje prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d.o.o.

Radnici sumnjaju da se nekad ugledna tekstilna industrija želi namjerno uništiti kako bi vlasnici mogli prodati zgradu Kamenskog na atraktivnoj lokaciji, na Trgu Francuske Republike.

'Dio tvrtki koje su u vlasništvu sadašnjeg direktora i njegovih suradnika upisao se 3. rujna u zemljišne knjige nad nekretninama i zemljištem, u ime navodnih sporazuma o posudbi, a sve kako bi na temelju toga mogli steći status razlučnih vjerovnika, tj. onih koji se naplaćuju prvi, prije otvaranje stečajne mase', pojašnjava Šegina i dodaje da bi zakonitost te uknjižbe trebao pobijati budući stečajni upravitelj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi