MINISTAR MARAS:

'Stvari se pomiču i ne mogu se napraviti preko noći'

15.06.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras komentirajući u ponedjeljak rezultate ovogodišnjeg HUP skora, koji prati napredak rezultata u provođenu reformi, kazao je kako se stvari pomiču, ide se u pravom smjeru i to sada svi vide.

"Vidjeli ste da su neke stvari malo bolje, neke malo lošije, ali generalno smo se zadržali kada se uspoređujemo sa drugima tu negdje", kazao je upitan kako komentira rezultate HUP skora te kako gleda na poruke poslodavaca.

Drago mu je, kako je rekao, što se poslovno okruženje i ono što je vezano za poduzetništvo poboljšalo, što znači da je napravljen i korak, dva više u odnosu na neke druge zemlje s kojima smo u usporedbi.

"Stvari se pomiču, i rast BDP-a i određena rasterećenja. Vidjeli ste da je predsjednik Vlade nabrajao barem 15 minuta sve što je Vlada napravila kako bi poduzetnicima bilo bolje. Stvari nisu jednostavne, ne mogu se napraviti preko noći, ali bitno je da idemo u pravom smjeru i da to svi sada vide", kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara.

Na Danu poduzetnika, s oko 800 sudionika, predstavljeni su i rezultati ovogodišnjeg HUP skora, koji prati napredak rezultata u provođenu reformi.

Podaci za 2014. pokazuju da je prošlogodišnji HUP skor Hrvatske na skali od 0 do 100 bio 32 te je ostao nepromijenjen u odnosu na 2013. godinu.

Pri tome su problemi naročito izraženi na područjima fiskalne konsolidacije, pravosuđa i tržišta rada. Poslodavci upozoravaju i na opterećenja gospodarstva i nepovoljnu poduzetničku klimu, a situacija je tek nešto bolja s ponudom kapitala, javnom administracijom i efikasnošću javnih poduzeća.