zbogom nafta i plin

Stručnjaci oduševljeni solarima: Ovo je početak kraja fosilnog doba!

12.04.2023 u 16:17

Bionic
Reading

Vjetar i sunce polako, ali sigurno postaju globalno sve važniji izvori električne energije. Potvrđuje to i prošla godina u kojoj je prema analizama 12 posto svjetske energije proizašlo od sunca i vjetra, što je za dva postotna poena više nego u 2021. godini. Neki analitičari su sigurni kako je to 'početak kraja fosilnog doba'

Solarna energija bila je najbrže rastući izvor električne energije 18. godinu zaredom. Porasla je za 24 posto na godišnjoj razini i dala je dovoljno električne energije da zadovolji godišnju potrošnju Južne Afrike, pokazuje analiza istraživačkog centra za klimu i energiju Ember.

Proizvodnja struje iz vjetra lani je porasla za 17 posto i sad je na razinama koje zadovoljavaju potrebe Velike Britanije.

'Ulazimo u eru čiste energije', uvjerena je Małgorzata Wiatros-Motyka, viša analitičarka za električnu energiju u Emberu i glavna autorica istraživanja. 'Pozornica je postavljena za vjetar i sunce da postignu meteorski uspon na vrh. Čista električna energija će preoblikovati globalno gospodarstvo, od transporta do industrije i šire.'

Nova era pada fosilnih emisija, tvrdi Wiatros-Motyka, znači da će se dogoditi postupno smanjivanje proizvodnje energije iz ugljena, a sada se nazire i kraj rasta proizvodnje energije iz plina.

Istraživači ističu da analiza — koja se temelji na podacima iz 78 zemalja i predstavlja 93 posto globalne potražnje za električnom energijom — pruža prvu točnu sliku tranzicije na obnovljive izvore energije. Iz nje je vidljivo da više od 60 zemalja sada proizvodi preko 10 posto električne energije iz vjetra i sunca.

Kad se obnovljivim dodaju i nuklearni izvori tad oni zajedno čine 39 posto globalne proizvodnje električne energije — što je novi rekord.

Unatoč napretku, istraživači upozoravaju da izgradnja solarnih elektrana i vjetroparkova još uvijek nije dovoljno brza da zadovolji rastuće svjetske potrebe za električnom energijom. I dalje je najveći pojedinačni izvor električne energije u svijetu ugljen - najprljavije fosilno gorivo - s udjelom od 36 posto.

  • +3
Solarni paneli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istraživači Embera smatraju kako je 2022. bila posljednja godina rasta upotrebe fosilnih goriva i od 2023. njihova upotreba bi se trebala smanjiti za 0,3 posto, što bi se trebalo značajno ubrzati u godinama koje slijede

Međunarodna agencija za energiju upozorilo je kako globalna proizvodnja električne energije treba dosegnuti nulte emisije do 2040. — ako se globalno gospodarstvo želi dekarbonizirati do sredine stoljeća.

Da bi se to dogodilo, kažu analitičari iz Embera, vjetar i sunce moraju činiti 41 posto globalne mješavine energije do 2030. godine.

Li Shuo, viši politički savjetnik u Greenpeaceu za istočnu Aziju, ističe da će puno toga ovisiti o Kini.

'Zabrinjava trenda razvoja njezinog elektroenergetskog sektora. Kina je bez sumnje predvodila globalnu ekspanziju obnovljive energije. Ali u isto vrijeme, Peking ubrzava izdavanje dozvola projektima na ugljen', rekao je Li.