poduzetnici nezadovoljni

Projekti obnovljivih izvora kasne zbog nesređene birokracije: 'Hitno su nam potrebni podzakonski akti!'

27.03.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Novi zakonodavni okvir usporio je razvoj sektora obnovljivih izvora energije i onemogućio razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK)

Udruženje OIE HGK izradilo je Position Paper u kojem su navedene najznačajnije prepreke u administrativnim postupcima pripreme i razvoja projekata OIE. Prepreke koje su navedene kao najvažnije su zakonodavni okvir, neusklađenost propisa, priključenje na elekroenergetsku mrežu, prostorno planiranje i utjecaj na okoliš i prirodu.

Kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja sektora navode nedonošenje većeg broja podzakonskih akata zakonima.

Uredba kojom treba definirati način dodjele energetskog odobrenja (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za pokretanje razvoja projekta OIE, pravila o priključivanju na prijenosnu mrežu, pravila o priključenju na distribucijsku mrežu, mrežna pravila te naknada za priključenje na elektroenergetsku mrežu podzakonski su akti čije donošenje kasni od 155 do 430 dana, kažu u HGK.

Bez tih akata nije moguće razvijati projekte proizvodnje električne energije, rečeno je na konferenciji.

'Problem je što je izdavanje EO zapelo u ovih godinu i sada tri mjeseca. Od 216 zahtjeva imamo 16 izdanih EO-a, provedeno je tridesetak natječaja, ali govorimo o ni deset posto realiziranih zahtjeva što je jako loše', rekao je zamjenik predsjednika Udruženja OIE HGK Aljoša Pleić i dodao da se ovim tempom neće ništa napraviti još godinama.

Novi zakonodavni okvir onemogućio je razvoj postojećih projekata koji su već u visokoj fazi pripreme, jer su prema prijelaznoj odredbi novog ZOTEE-a (Zakona o tržištu električne energije) morali iskazati interes za provođenje natječaja za EO.

Iskaz interesa za EO predalo je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) 216 podnositelja prijava s ukupnom snagom projekta većom od šest gigavata. Problematično je i da nakon što dobiju energetsko odobrenje, projekti ne mogu nastaviti s razvojem jer nedostaju podzakonski akti koji se odnose na priključenje na elektroenergetsku mrežu, točnije Pravila o priključenju na mrežu i naknada za priključenje, žale se investitori.

'Problematično je i da ti projekti nakon što dobiju EO ne mogu ići dalje u razvoj, jer nedostaju spomenuti akti, poglavito oni koji se odnose na priključenje na elektroenergetsku mrežu', rekao je Pleić.

Nužno je hitno donošenje podzakonskih akata te ubrzano rješavanje zahtjeva za izdavanje energetskog odobrenja, rečeno je na konferenciji.

Uz hitno donošenje podzakonskih akata, Udruženje OIE HGK traži i provedbu izmjena i dopuna Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, kao i ubrzavanje ishođenja raznih dozvola.

'Bojim se da smo došli do točke gdje se nešto mora žurno promijeniti, jer ovakvim tempom kakvim idemo u zadnjih godinu dana ili proteklih sedam godina događa ne možemo očekivati rezultate koji su nam potrebni i ne možemo ispuniti obaveze koje smo preuzeli', rekao je Pleić.

'Sukus je da sve treba objediniti, upravo radi dosadašnjeg nesuglasja i nekoordinacije između donošenja raznih akata koji se tiču projekata i njihove izgradnje', dodao je.

OIE HGK predlaže i osnivanje međuresorne radne skupine koja bi u razdoblju od 30 dana donijela zaključak i jasne rokove za usklađivanje propisa.

'Kadra nedostaje i to ne samo u ministarstvu, ali država ima jako puno instrumenata; ima agencije, ima ministarstvo, institucije u kojima se može vršiti preustroj radnika, HGK može poslužiti kao vanjski suradnik pružajući i kapacitete i znanje', rekao je Pleić.

Cilj rješavanja ovih prepreka je omogućavanje pripreme i ubrzane provedbe izgradnje novih postrojenja OIE u Hrvatskoj, stvaranje pozitivne investicijske klime i ubrzavanje tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu, rekao je predsjednik Udruženja OIE HGK Ivo Čović.