Ima i rješenje

Strateg jedne od najvećih banaka na svijetu je užasnut: 'Greedflacija će nas sve dotući'

06.04.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Albert Edwards, globalni strateg francuske banke Société Générale, zabrinut je za sudbinu kapitalističkog sustava. Upozorava da su korporacije neopravdano iskoristile rastuće cijene sirovina uslijed pandemije i rata u Ukrajini za podizanje cijena i povećanje profitnih marži. 'U svojih četiri desetljeća rada nikad nisam vidio takvu razinu korporativne pohlepe', objavio je Edwards

Kad to napiše strateg jedne od najstarijih i najvećih svjetskih banaka, koja se smatra sistemski važnom za stabilnost globalnog financijskog sustava, tad to znači da je nešto ozbiljno pošlo po krivu.

Edwardsovo upozorenje naslanja se na siječanjsku studiju Federal Reserve Bank of Kansas City, iz koje je jasno da je 'rast marže' - omjer između cijene koju tvrtka naplaćuje i troškova proizvodnje - bio daleko najveći čimbenik rasta inflacije u 2021. nego bilo kad u ekonomskoj povijesti, piše Fortune.

Obično više cijene roba i troškovi rada smanjuju korporativne marže, osobito ako gospodarstvo usporava. Ali Edwards je ukazao na podatke koje je prošli tjedan objavio američki Ured za ekonomsku analizu - oni pokazuju da su profitne marže još uvijek rekordno visoke u odnosu na troškove u četvrtom kvartalu.

Strateg Société Généralea očekivao je da će marže naglo pasti krajem prošle godine, kako je gospodarstvo usporilo, ali sad priznaje da je bio u krivu.

Edwards se boji da bi 'supernormalne profitne marže' korporacija u SAD-u i inozemstvu mogle 'uzrokovati društvene nemire' kako inflacija sve više iscrpljuje potrošače.

'Inflacija pohlepe mora doći svom kraju. U suprotnom, možda gledamo na kraj kapitalizma. Ovo je veliki problem za kreatore politika koji se jednostavno više ne može ignorirati', upozorio je Edwards.

  • +8
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Rasprava o takozvanoj greedflaciji traje već nekoliko mjeseci. Sve se više postavlja pitanje zbog čega američki FED podizanjem kamata pritišće građane, a ni na koji način ne napada profit korporacija.

Edwards predlože kontroverzno rješenje za rezanje nabujale pohlepe. Priznaje da ono odražava njegovo 'slabljenje povjerenja' u sam kapitalistički sustav. Globalni strateg Société Généralea tako zaziva uvođenje kontrole cijena jer se čini da je 'nešto pošlo po krivu s kapitalizmom'.

Pritom se pozvao na rad ekonomista Amherst Isabelle Weber i Evana Wasnera sa Sveučilišta Massachusetts, u kojem je razotkriveno da su korporacije neopravdano podizale cijene tijekom pandemije, te je utvrdio da bi privremena kontrola mogla biti jedini način da se spriječi inflacijska spirala.

'Gledajući njihove zaključke o tome kako se nositi s greedflacijom, čini se da je kontrola cijena najbolja mjera', ustvrdio je Edwards.