funta u padu

Rat u Ukrajini dotukao Egipat: Inflacija otišla u nebesa, valuta se strmoglavila

05.04.2023 u 21:32

Bionic
Reading

Egipatska funta (EF) pala je gotovo 20 posto u odnosu na dolar od početka godine — s time da neki analitičari predviđaju da još uvijek ima prostora za daljnji pad

Egipatska funta trenutačno je rangirana kao šesta valuta s najgorim rezultatom od početka godine, što je nastavak pada od lani, kada je izgubila više od polovice svoje vrijednosti. Njome se u srijedu trgovalo za oko 30,85 EF za dolar.

Na prvom mjestu nalazi se libanonska funta, koja je pala za čak 70 posto, a slijede je venecuelski bolivar i zimbabveanski dolar. Iranski rijal zauzeo je peto mjesto.

'Oštri padovi valute nisu ništa novo jer sve njih muče ozbiljni problemi', rekao je za CNBC Steve Hanke, profesor primijenjene ekonomije na Sveučilištu Johns Hopkins koji prati problematične valute.

Međutim ekonomski problemi koji muče Egipat znače da njihova funta još uvijek ima prostora za pad i slabljenje u odnosu na dolar.

Ukupna inflacija u Egiptu u veljači je dosegnula najvišu razinu u više od posljednjih pet godina - vrtoglavih 31,9 posto na godišnjoj razini - potaknuta ogromnim cijenama hrane, poraslima zbog rata u Ukrajini. Egipat je najveći uvoznik pšenice, a Ukrajina i Rusija su im među najvećim dobavljačima.

Očekuje da će inflacija u Egiptu doseći vrhunac od oko 36 posto u trećem tromjesečju ako više ne bude devalvacije.

'Rizik od daljnjeg slabljenja funte u neposrednoj budućnosti je visok, osobito u kontekstu prve revizije u okviru programa MMF-a', rekao je Farouk Soussa, ekonomist Goldman Sachsa.

  • +4
Kairo Izvor: Profimedia / Autor: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Međunarodni monetarni fond je prošlog prosinca odobrio zajam od tri milijarde dolara za spašavanje posrnulog egipatskog gospodarstva. Međutim to ovisi o predanosti zemlje gospodarskoj reformi u sljedeće četiri godine, a jedan od koraka prema tome je prihvaćanje fleksibilnog tečaja.

U siječnju je MMF prognozirao da će financijski manjak Egipta biti oko 17 milijardi dolara u sljedeće četiri godine. Financijski jaz odnosi se na to koliko deviza treba zemlji da otplati svoje strane dugove.

Egipatska središnja banka 30. ožujka podigla je svoje ključne kamatne stope za 200 baznih bodova u pokušaju da ukroti inflaciju. Međutim Soussa oklijeva u prognozi hoće li taj potez rezultirati značajnijim poboljšanjem.

'Mislimo da je povećanje premalo da bi kataliziralo značajne priljeve kapitala i stoga je malo vjerojatno da će ublažiti pritisak na funtu ili probleme s nedostatkom deviza s kojima se suočava gospodarstvo', rekao je Soussa.

'Čini se da će inflacija samo rasti u Egiptu u nadolazećim mjesecima', napisao je Simon Ballard iz First Abu Dhabi banke u izvješću od 29. ožujka. Ballard je dodao da bi ulagači trebali biti spremni na neke 'daljnje skromne prilagodbe valute prema dolje'.

Također je naveo kako očekuje da će središnja banka tijekom godine 'dati prioritet gospodarskom rastu umjesto obrani funte'. Angus Blair, izvršni direktor Signet instituta, rekao je da Egipat mora 'stvarno brzo napredovati da bi napravio promjene'.