TREĆI DAN

Štrajk u CA se nastavlja, dio zaposlenika stao uz upravu

15.05.2013 u 19:44

Bionic
Reading

Sindikati pilota i kabinskog osoblja u Croatia Airlinesu (CA) i u četvrtak će, treći dan, nastaviti štrajkati jer ni danas nisu uspjeli postići dogovor s Upravom o njihovim zahtjevima.

Štrajkovi potpore stjuardesama i pilotima

Kabinskom osoblju i pilotima, sutra će se u štrajku, u znak solidarnosti, pridružiti i kontrolori leta u Zagrebu i Splitu pa će promet teći usporeno, javlja HRT.

Novi sindikat - podružnice Zagreb-parking, Tržnica Zagreb i Vodoopskrba i odvodnja i Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga najavili su za sutra od 7 do 10 sati također štrajk solidarnosti s pilotima i stjuardesama Croatia Airlinesa. Iz Zagrebačkog holdinga poručuju da štrajk neće utjecati na redovito obavljanje djelatnosti tih podružnica.

Štrajk solidarnosti sa sindikatima Croatia Airlinesa najavili su i iz Sindikata strojovođa koji će se održati od 12 do 14 sati u teretnom i putničkom prijevozu.

"Pregovori su prekinuti oko 17 sati bez dogovora i sutra se nastavlja štrajk", izjavila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u ožujku, jer su im novim ugovorom, koji su s Upravom CA potpisala četiri ostala sindikata, znatno smanjena primanja.

Uprava Croatia Airlinesa ne želi popustiti sindikalnim zahtjevima, tvrdeći da bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njezine opstojnosti.

Sindikati pak tvrde da im Uprava prijeti stečajem i prodajom zrakoplova ako ne pristanu na novi ugovor.

"Razgovori su nastavljeni s jednakom politikom i ucjenama. Nudi nam se da prihvatimo što je netko isplanirao, a u slučaju da ne pristanemo prijeti se stečjem", rekao je potpredsjednik sindikata pilota Tomislav Gradišar.

Zbog štrajka pilota i stjuardesa, koji traje od jučer ujutro, nacionalna prijevoznička kompanija otkazala je 14 letova planiranih za sutra, dok će 16 letova obaviti unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija.

Ta je tvrtka u prva dva dana štrajka otkazala ukupno 46 letova.

Croatia Airlines jučer je izgubila milijun kuna, a ukupna šteta danas bi mogla premašiti dva milijuna kuna. Osim izravne štete, koja u najvećem dijelu nastaje zbog najma zamjenskih zrakoplova, kompanija trpi i neizravne štete zbog narušenog ugleda tvrtke i pada predbilježbi za letove u idućem razdoblju, doznaje se od glasnogovornika Croatia Airlinesa, Davora Janušića.

No, predstavnici sindikata ističu da oni zbog te štete ne mogu snositi odgovornost.

Iz Croatia Airlinesa poručuju da će svi putnici biti zbrinuti jer će ih većina do odredišta biti prevezena prema redu letenja, a ostali zrakoplovima partnerskih tvrtki.


'Obični zaposlenici' su protiv štrajka

Medijima je stigao mail koji su potpisali 'obični zaposlenici Croatia Airlinesa' koji su pokrenuli peticiju da se odmah prekine štrajk u kompaniji na kojem još uvijek inzistiraju Sindikat kabinskog osoblja i Hrvatski sindikat prometnih pilota. U pismo objašnjavaju razloge za prekid štrajka: 'Mi, 'obični zaposlenici' Croatia Airlinesa, koji čine veliku većinu kompanije pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskih sindikata prometnih pilota (HSPP). Peticija je pokrenuta jer želimo nastavak poslovanja Croatia Airlinesa i ne želimo postati dio velikog broja nezaposlenih građana u Hrvatskoj. U trenutku kada u Hrvatskoj građani štrajkaju jer ne primaju redovno plaću naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28 tisuća kuna.

Razumijemo da se naši kolege bore za prava, ali ako to znači da za mjesec dana svi nećemo imati gdje raditi onda to ne podržavamo i ne odobravamo! Oni će uzeti ogromne otpremnine za koje pregovaraju i zaposliti se u drugim zrakoplovnim kompanijama, a mi ćemo ostati na cesti. Ako je nekim kolegama koji rade u Croatia Airlinesu dovoljna plaća od 4000 i 5000 kn, a u nekim slučajevima i manje, opravdano se pitamo zašto kolegicama u SKOZU nije dovoljna prosječna plaća od 9500 kn?Ovim putem apeliramo na Vas, da se čuje glas i ostalih zaposlenika koji tiho i marljivo rade svoj posao daleko od kamera, ne sjede u kafiću pored zgrade Uprave boreći se za svoja prava uz kavicu, već naprosto žele imati gdje raditi i redovno primati plaću. Uistinu ne vidimo razloga zašto bi itko od naših kolega ustrajao na štrajku – primanja su iznadprosječna, isplaćuju se redovno, zaposlenici imaju različite povlastice kako što su besplatne karte, imaju osiguran besplatni prijevoz, ali to im očito nije dovoljno.'