CRNE PROGNOZE

Stojić: BDP će ove godine pasti 2,4 posto

01.03.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Zbog rasta nezaposlenosti, slabosti potrošnje, nedostatka investicija i anemične kreditne aktivnosti, u ovoj bi godini domaće gospodarstvo moglo pasti 2,4 posto, dok se srednjoročno može očekivati rast od nevelikih 2 posto, smatraju analitičari Hypo Alpe Adria banke

'Za veći rast bruto dmoaćeg proizvoda od 2 posto u srednjem roku nužne su strukturne reforme, kao i reforme zdravstvenog, mirovinskog i sustava socijalnih davanja, kako bi se rasteretila cijena rada i povećala konkurentnost domaćih kompanija', kazao je Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke, na današnjem predstavljanju polugodišnje publikacije 'Makroekonomske prognoze'.

Stojić procjenjuje da će nezaposlenost, jedan od najvećih problema domaćeg gospodarstva, nastaviti rasti do početka 2011. godine, a zbog toga se u ovoj godini ne može očekivati ni jačanje potražnje, ni oporavak investicija.

Zbog toga će, kaže Stojić, Hrvatska, kao i većina zemalja u južnoj i istočnoj Europi, biti među zemljama koje će kasnije izaći iz recesije.

Među vanjske rizike po domaće gospodarstva, Stojić navodi moguć rast cijena burzovnih roba, s obzirom na rast potražnje u svijetu za sirovinama i naftom, što utječe i na cijene naftnih derivata u Hrvatskoj.

Premda ove godine očekuje blagi rastprihoda od turizma, nakon lanjskog oštrog pada, ti će prihodi, smatra Stojić, i dalje biti znatno manji nego u 2008. godini. 'Ti će prihodi znatno ovisiti i o razvoju situacije u zemljama iz kojih nam dolazi najviše turista, kao što su Njemačka i Italija, a ondje nezaposlenost i dalje raste, što nam je otežavajuća oklonost', kaže Stojić.

Smatra da, unatoč očekivanom poskupljenju naftnih derivata i rastu cijena energenata koje se administrativno određuju, inflacija u Hrvatskoj ne predstavlja problem. No, srednjoročno postoji rizik, kaže Stojić, od stagflacije, u slučaju stagnacije gospodarstva i rasta inflacije zbog prilagodbe razine cijena uoči ulaska u Europsku uniju.

Oporavak domaćeg gospodarstva ovisi, među ostalim, i o jačanju potražnje s inozemnih tržišta, što bi potaknulo izvoz Hrvatske.

No, premda je većina najvećih svjetskih gospodarstava izašla iz recesije, pred njima je dug put do oporavka, kazao je Juergen Pfister, glavni ekonomist i voditelj Investicijskih istraživanja u Bayerische Landesbanku.

Nedavna recesija nije bila uobičajena prilagodba gospodarstava, nego je bila izazvana prenapuhanim bilancama najvažnijih igrača u gospodarstvu, od banaka i kompanija, do kućanstava, pa će proći dulje vrijeme da se te bilance sasvim očiste, a gospodarstva dosegnu samoodrživi rast, zaključio je Pfister.