treće izdanje

Stižu novi trezorci: Isplate li se više od štednje u bankama?

24.05.2024 u 19:26

Bionic
Reading

Iako je za kraj svibnja najavljivano izdanje nove narodne obveznice, nova Vlada je krenula je s izdanjem trezorskih zapisa koje će i ovoga puta uz institucionalne ulagače, moći upisivati i građani

Riječ je o trećem izdanju trezoraca koje će građani moći upisivati putem mreže FINA-e ili digitalne platforme e-Riznica od ponedjeljka 27. svibnja do 3. lipnja.

Za trezorske zapise s dospijećem od tri mjeseca (91 dan) godišnji prinos je 3,75 posto što znači da će građani koji upišu ovaj trezorac i drže ga do dospijeća dobiti otprilike četvrtinu tog prinosa, s obzirom da se radi o četvrtini godine.

Za trezorske zapise s dospijećem od 365 dana prinos je 3,65 posto što znači da vlasnici trezoraca nakon godinu dana ostvaruju cijeli prinos od 3,65 posto na uloženi iznos.

'Trezorci' se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan 'tromjesečni' trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana.

Građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Aktualni prinosi koje nudi Vlada zadržali su se na istoj razini kao i kod zadnjeg kruga trezoraca.

  • +4
Konferencija ministra Primorca o trezorskim zapisima Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Podsjetimo, u prethodnom izdanju trezoraca provedenom u veljači sudjelovalo je 37 tisuća građana. Upisano je preko 929 milijuna eura, od čega 221 milijun eura tromjesečnih zapisa, a 708 milijuna eura godišnjih zapisa.

Prinosi na trezorske zapisa i dalje su znatno unosnija opcija za građane od bankovne štednje. Trenutno je najpovoljnija kamatna stopa na jednogodišnje oročenje 2,75 posto, a nudi je Partner banka. Kod većih banaka kamate se kreću u rasponu od 1 do 2,30 posto godišnje.

Dodatna prednost ulaganja u trezorce je neoporezivanje zarade za razliku od bankarskih kamata, koje podliježu porezu na prihod od kapitala.

sve osim nogometa