solidan prinos

Primorac najavio nove trezorce, ali i narodne obveznice: Ovo su svi detalji

24.05.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Nakon prvo uspješnog izdanja, Vlada se odlučila na novo izdanje trezorskih zapisa. Detalje je nakon sjednice Vlade pojasnio ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac kazao je da će novo izdanje trezorskih zapisa biti pušteno u ponedjeljak. Na početku je podsjetio na dosadašnja izdanja - u ožujku 2023. izdane su narodne obveznice, u studenom trezorski zapisi te u veljači ove godine novo izdanje trezorskih zapisa. 'Sveukupno je upisano oko 3,3 milijarde eura', kazao je Primorac.

'Što se tiče ovog novog izdanja, ciljani iznos je 900 milijuna eura. Podijelili smo izdanje na izdanje dvije ročnosti, jedno je 91 dan i ciljani iznos je 259 milijuna eura, drugi je 364 dana i ciljani iznos je 650 milijuna eura', dodao je.

  • +4
Konferencija ministra Primorca o trezorskim zapisima Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

'Prinos za ročnost od 91 dan je 3,75 posto, a za ročnost od 364 dana 3,65 posto', kazao je ministar financija. U prvom krugu rok upisa je od 27.5. do 3. lipnja u 11 sati. U drugom krugu rok upisa je od 4.6. od 9 do 11 sati, a datum izdanja smatra se 6. lipnja. Prvi krug upisa namjenjen je građanima, i to putem poslovnica Fine i kroz digitalnu platformu e-Riznica. 'Minimalni iznos za upis je jedan trezorski zapis, odnosno oko 990 eura. Drugi krug je namjenjen institucionalnim investitorima, kazao je Primorac. Upitan hoće li se ići u novo izdanje narodnih obveznica, Primorac je kazao: 'Mi kontinuirano razmišljamo o novim izdanjima vrijednosnica. Sljedeće izdanje narodne obveznice u planu je u srpnju.'

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

'Nova obveznica... vjerojatno će se raditi o dva roka dospijeća. Podijeti ćemo je na dva djela, ciljani iznos će biti 2 do 2,5 milijardi eura. Bit će dulji rokovi dospijeća, od 3 godine i 10 godina. To je podložno promjenama, ali o ovome razmišljamo', kazao je Primorac.

sve osim nogometa