REVIZIJA ANGANŽMANA

Srbija bi povećavala plaće i mirovine, MMF ne da

10.06.2016 u 11:51

Bionic
Reading

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započet će u ponedjeljak u Beogradu četvrtu reviziju aranžmana sa Srbijom, a već se čuju oprečna stajališta o učincima poduzetih reformi i mogućnostima rasta plaća i mirovina

Unatoč pozitivnim mišljenjima iz dosadašnje tri revizije aranžmana iz veljače 2015. godine, šef misije MMF-a James Roaf ocijenio je kako nema uvjeta da plaće u javnom sektoru i mirovine u Srbiji budu povećane ove i iduće godine, dok srbijanski ministar financija vjeruje da će i ta tema biti na dnevnom redu razgovora koji slijede.

Zbog značajnog kašnjenja racionalizacije u javnom sektoru i smanjenja troškova- ne samo da povećanje plaća i mirovina u 2016. ne dolazi u obzir već, ukoliko vlada ne identificira značajne nove fiskalne uštede, u ovom trenutku ne vidimo prostora za to povećanje ni u 2017., rekao je Roaf u intervjuu za NIN uoči početka četvrte revizije, ranije odgođenih do izvanrednih parlamentarnih izbora, održanih 24. travnja.

Za i protiv povećanje mirovina i plaća

Srbijanski ministar Dušan Vujović, međutim, vjeruje da će povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru biti na dnevnom redu srbijanskog izaslanstva i misije MMF-a.

‘Siguran sam da ćemo u nastavku započetih reformi doći do točke kada je realno da se razgovara i o povećanju plaća i mirovina’, izjavio je Vujović za Večernje novosti. On je istaknuo kako Vlada Srbije ‘čini sve da strukturnim reformama i borbom protiv sive ekonomije omogući kvalitetne uvjete za gospodarski rast i povećanje standarda građana’.

Izvori Večernjih novosti u srbijanskoj vladi ocjenjuju kako je ‘realno da do povećanja plaća i mirovina dođe najvjerojatnije do 1. siječnja iduće godine’.

U prvom valu reformi koje je poduzela vlada premijera Aleksandra Vučića poslije izbora 2014. godine, mirovine iznad 210 eura smanjene su za 10 posto, a plaće iznad 850 eura u javnom sektoru za 20 posto putem takozvanog solidarnog poreza, što je bila jedna od fiskalnih mjera.

Ekonomski stručnjaci ne dijele vladin optimizam o skorom povećanju plaća i mirovina.

‘Fiskalni rezultati jesu bolji od plana, ali tek nešto bolji od plana, a to nikako ne ostavlja prostor za povećanje plaća i mirovina. Tim prije što se planirani efekti racionalizacije neće ostvariti’, ocijenio je za Radio-televiziju Srbije predsjednik državnog Fiskalnog vijeća Pavle Petrović.

Ništa od otkaza u javnom sektoru

Unatoč dogovoru za prošlu godinu o smanjenju broja zaposlenika u javnom sektoru za oko 15.000, taj plan još nije postignut, pa bi se u iduća dva tjedna s misijom MMF-a trebalo utvrditi za koliko je potrebno smanjiti broj djelatnika do kraja ove godine.

‘Ovo su veoma teški razgovori, praktično se sada lomi reforma u Srbiji, da li će se završiti ili ponovo ostaviti za neko vrijeme’, kaže za RTS bivši predstavnik Srbije u MMF-u Srboljub Antić.

Pavle Petrović iz Fiskalnog vijeća naglaša da ‘fiskalna konsolidacija i ozdravljenje javnih financija stoji ili pada, ovisno o tome hoće li biti uspješno proveden preustroj javnih preduzeća’.

Na činjenicu da reforme kasne ili ne daju očekivane rezultate, šef misije MMF-a, kako navodi RTS, gleda ‘kao na polupunu, a ne polupraznu čašu’ i vjeruje da će u idućih godinu dana u Srbiji biti dostignut i ključni cilj – zaustavljanje rasta javnog duga.

Prema podacima Ministarstva financija, javni dug Srbije iznosio je na kraju travnja ove godine 24,25 milijardi eura, što je 71,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, a usporedbe radi, koncem 2000. godine Srbija je dugovala 14,17 milijardi eura, dok je najniži iznos javnog duga bio 2008. godine - 8,78 milijardi eura ili 28,3 posto BDP-a.

Međunarodni monetrani fond odobrio je Srbiji stand by aranžman iz predostrožnosti 23. veljače 2015., vrijedan 1,2 milijarde eura, a obuhvaća strukturne reforme, mjere štednje, financijsku i fiskalnu konsolidaciju te smanjenje proračunskog deficita. Srbija je u prethodne tri revizije dobila pozitivne ocjene, ali je unatoč njima vlada u Beogradu istaknula da ne planira povlačiti odobreni novac.