INTERES, NOVAC I VOLJA

Srbi već imaju kupce za Frikom, Dijamant i Mercator

20.04.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da ima zainteresiranih kupaca za Frikom, Dijamant i Mercator, poduzeća koja posluju u sastavu Agrokora

'Zainteresirane su i domaće firme, ali i neki strani fondovi. Postoje i interes, i novac i volja. Ali ne možete kupiti nešto što još ne znate što je dok sve ne bude jasno, dok se ne utvrdi na koji način su firme unutar sistema povezane, što kreditno, što proizvodno, dok se ne vidi što će biti strategija nove uprave', rekao je Čadež. 

Predsjednik Privredne komore Srbije u intervjuu za Novi magazin kazao je da postoji interes i za Mercator u Sloveniji, koji kao cjelina također može biti predmet prodaje. On je ocijenio da nije loše to što je slovenska vlada parlamentu predložila 'lex Mercator'. 

Time se slučaj podiže na državnu razinu i svima šalje signal, i bankama i dobavljačima, da će dekompozicija Agrokora biti proces koji treba provesti kontrolirano, ukazao je Čadež. 

Kako je rekao, prema informacijama kojima raspolaže, ne postoji nijedna naznaka za to da netko u Vladi Srbije uopće razmišlja na način da se loše poslovanje pojedinih firmi svede na pokrivanje novcem poreznih obveznika. 

'Sudeći po izjavama hrvatskih političara, ne vidim ni da je Hrvatska spremna na takvo što. Ona na neki način može biti garant stabilnosti ili garant da će u dogovoru s bankama i dobavljačima neke stvari sada funkcionirati, ali ni to ne može trajati vječno', rekao je Čadež. 

Čadež je naglasio da je cilj napraviti ozbiljnu analizu, kompaniju restrukturirati i pronaći izlaz u biznis solucijama, odnosno u promjeni vlasničke strukture ulaskom drugog privatnog vlasnika. 

Ukazao je na to da postoji neki vremenski okvir u kojem se može obaviti restrukturiranje Agrokora, ali da će se na kraju stvar rješavati prodajom. 

'Nema drugog načina', poručio je Čadež dodajući da ne vidi da bilo Slovenija, Hrvatska, Bosna i Srbija raspolažu tolikim novcem kojim bi preuzele dugove.

Agrokor u Srbiji zapošljava oko 12.000 radnika, od kojih najviše u Merkatoru S, najvećem maloprodajnom lancu u Srbiji. U svojoj mreži Mercator-S ima više od 300 IDEA prodavaonica, 33 Roda megamarketa, 2 Mercator centra, 8 Velpro centara i 2 HoReCa centra za opskrbu ugostitelja.

U sastavu koncerna u Srbiji su i poroizvodne tvrtke Dijamant i Frikom. Dijamant iz Zrenjanina najveći je proizvođač jestivih ulja, margarina, biljnih  masti i majoneze u Srbiji. Kompanija  Frikom, koja posluje kao tvrtka kćer zagrebačkog Leda, lider je u sladoledima i smrznutoj hrani na tržištu Srbije i Makedonije. 

O zaštiti interesa Agrokorovih tvrtki iz Srrbije Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore bilo je riječi na jučerašnjem sastanku ministara gospodarstva tih zemalja u Beogradu.

Ministri su dogovorili formiranje tima koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih aktivnosti radi očuvanja radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtki iz sastava Agrokora u svakoj od zemalja.

Dogovoreno je i da će svaka od zemalja provoditi kontrolu financijskih i robnih tokova kompanija vezanih uz Agrokor u skladu sa zakonima koji su na snazi u četiri države.