PRODAJA REGIONALNIH NOVINA

Springer i WAZ dogovorili posao od 920 milijuna eura

25.07.2013 u 10:57

Bionic
Reading

U Njemačkoj je došlo do velikog preslagivanja na području tiskanih medija – koncern Axel Springer, inače nakladnik utjecajnog tabloida Bild, prodao je svoje regionalne listove konkurentskom koncernu WAZ, koji je u Hrvatskoj poznat kao suvlasnik EPH

Berliner Morgenpost i Hamburger Abendblatt više neće biti u vlasništvu medijskog koncerna Axel Springer, koji je ove utjecajne regionalne listove odlučio prodati konkurentskom WAZ-u, odnosno Funke Gruppe kako se u međuvremenu zovu. Uz to Springer WAZ-u prodaje i svoje ženske i programske časopise, a sveukupna cijena ove transakcije iznosi 920 milijuna eura.

Der Spiegel javlja kako je već sklopljen i potpisan pravno valjan ugovor o prodaji te da se čeka odobrenje nadležnih institucija za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje do kraja ove godine. Dakle, kao službeni datum prodaje se navodi 1. siječnja 2014. godine.

O velikom preslagivanju na njemačkoj medijskoj sceni, u kojem se Springer i WAZ (odnosno sada Funke Gruppe) bliže povezuju, svjedoči i dogovor dva koncerna o pokretanju zajedničke tvrtke za marketing i plasiranje proizvoda. Iz Springera tvrde kako su sve to planirani koraci kako bi ovaj koncern postao 'vodeća tvrtka digitalnih medija' u Njemačkoj.