TKO TO MOŽE PLATITI?

Splitu prijeti bankrot zbog Spaladium arene

15.12.2016 u 08:56

Bionic
Reading

Arbitražni sud HGK donio je odluku u sporu Splita i austrijskih banaka oko Spaladium Arene. Odluka službeno još nije stigla u Split, no stigla su nagađanja o mogućem bankrotu grada zbog zahtjeva banaka za isplatu, s kamatama, više od 60 milijuna eura

Grad Split mora platiti utuženi novac, potvrdio je odvjetnik banaka Lovro Kovačić. Pravorijek ima snagu pravomoćne sudske presude.

Iz Banovine potvrde o mogućem bankrotu grada nema, tek najava konferencije za novinare za četvrtak ujutro.

'Čekamo tekst kompletne presude kako bismo je mogli kvalificirano komentirati. Zamolio sam da nam službeno pošalju njihovo rješenje. Javljeno je da je napisano u petak. Rješenje znam, pročitao sam ga, ali ga ne mogu tumačiti dok ne dobijem službeni dokument. Radi se o jednoj iznimno važnoj stvari za grad Split, arbitraža traje mjesecima i sad ćemo mi iz nepotvrđenih izvora tumačiti nešto što je vrlo pravno komplicirano', rekao je jučer gradonačelnik Ivo Baldasar.

Ivan Kuret, koji je kao gradonačelnik potpisao ugovore o areni, ne želi komentirati nešto s čim, kako kaže, nije upoznat. Poručio je samo da ga tijekom cijelog postupka nitko nije kontaktirao niti je grad Split tražio njegovu pomoć u arbitraži.

Spaladium arena neslavan je primjer javno-privatnog parterstva. Izgrađena je u vrijeme tadašnjeg premijera Ive Sanadera za Svjetsko rukometno prvenstvo, ali nikad nije plaćena. Sramota države i grada. Koju će, čini se, na kraju platiti - građani. A kamate teku svaki dan.