FINA FORUM

Šonje: Privatna poduzeća rastu, a državna vuku prema dolje

20.05.2015 u 15:29

Bionic
Reading

Analizirajući poslovanje hrvatskih poduzetnika u 2014. na temelju podataka Fine, ekonomski analitičar Velimir Šonje na Fina Forumu zaključio je kako je hrvatsko gospodarstvo bipolarno

Kazao je kako u Hrvatskoj postoje privatne tvrtke koje rastu i izlaze iz krize te državne koje vuku prema dolje.

'Kad analiziramo ono što se događalo u 2014., vidimo da privatni sektor ukupno ima puno bolje rezultate nego ranijih godina. Osobito se kod malih poduzeća vidi dobra dinamika. Mala poduzeća u 2014. ostvarila su rast prihoda od 9,4 posto rast prihoda od prodaje dok velika poduzeća i dalje imaju pad prihoda', veli Šonje.

Prerađivačka industrija porasla je tri posto što je rezultat rasta izvoza, a za to je više zaslužna ingenioznost poduzetnika nego ekonomska politika Vlade, smatra Šonje.

'Jako je pozitivno to što svima malim, srednjim i velikim tvrtkama raste udjel prihoda od prodaje na inozemnom tržištu', dodao je.

Naglasio je da postoje velike razlike u poslovanju privatnog i javnog sektora.

'Unutar 1.000 najvećih, oko 650 su privatna poduzeća od nastanka, a 83 su poduzeća u državnom vlasništvu. Vidimo da se kod državnih poduzeća ukupni prihod smanjio za tri posto, a broj zaposlenih smanjen je za 7.000 što je rezultat restrukturiranja. To pokazuje da državna poduzeća ne nalaze prostor za novi razvojni ciklus. Istovremeno, kod privatnih poduzeća prihodi i dobit rastu, a osobito je izražen rast izvoza od 15,7 posto. To je priča o dvije Hrvatske; privatna poduzeća rastu, razvijaju se, povećavaju efikasnost dok državna vuku prema dolje', zaključio je Šonje.