najviši rast od 1948.

Snažan oporavak britanskog gospodarstva u 2021.

11.02.2022 u 14:39

Bionic
Reading

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva snažno se oporavilo u 2021. godini, ali još nije dosegnulo razinu iz razdoblja prije pandemije covida 19, pokazali su u petak podaci statističkog ureda. Britanski BDP porastao je proše godine 7,5 posto, najsnažnije od 1948. godine kada je statistički ured ONS počeo objavljivati podatke.

U 2020. pao je 9,4 posto, također najsnažnije od 1948., što znači da još nije dosegnuo pretpandemijsku razinu.

Novi podaci ONS-a također su pokazali da je gospodarstvo u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poraslo za jedan posto, unatoč širenju omikrona.

U prosincu aktivnosti su se smanjile za 0,2 posto, odražavajući utjecaj omikrona i ograničenja na ugostiteljstvo.

„BDP je blago pao u prosincu kada je krenuo val omikrona, koji je najviše utjecao na maloprodaju i ugostiteljstvo. Međutim, to je djelomično nadoknađeno povećanjem Test and Trace usluga i programa cijepljenja”, rekao je direktor ekonomske statistike u ONS-u Darren Morgan.

„Unatoč blagom padu u prosincu, BDP je snažno rastao tijekom cijelog četvrtog tromjesečja, uz podršku NHS-a (sustav zdravstene skrbi - op. ur.), dostavljača i agencija za zapošljavanje", naglasio je Morgan.

U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu BDP je po njegovim riječima bio na razini veljače 2020., ali cijelo četvrto tromjesečje bilo je „nešto ispod” odgovarajućeg razdoblja pretpandemijske 2019. godine.

Uslužni sektor porastao je za 1,2 posto u zadnjem tromjesečju 2021. i sada je 0,5 posto veći nego prije pandemije, ali u prosincu zabilježio je pad.

ONS-ovi podaci pokazuju pad i u industriji, za 0,4 posto. "Zahvaljujući našem paketu potpore od 400 milijardi funti i pravim potezima u pravo vrijeme, gospodarstvo je bilo izvanredno otporno. UK je prošle godine bilježio najsnažniji rast u skupini G7, a BDP se u prosincu zadržao na pretpandemijskoj razini”, rekao je ministar financija Rishi Sunak.

Dodao je da će nastaviti poticati oporavak gospodarstva kroz Plan za radna mjesta, poticanje poslovnih ulaganje i podršku kućanstvima s troškovima života.