zaoštravanje politike

Britanija prijeti sankcijama poslovnim ljudima najtješnje vezanima uz Putina

31.01.2022 u 09:57

Bionic
Reading

Velika Britanija sanckionirat će sve poslovne interese i ljude natješnje povezane s predsjednikom Vladimirom Putinom ako Rusija počne bilo kakvu akciju protiv Ukrajine, rekao je u ponedjeljak državni tajnik u ministarstvu financija Simon Clarke

Od 1991. godine kada se raspao Sovjetski Savez, London ili kako ga često nazivaju "Londongrad", postaje ugledni globalni centar za priljev golemih svota novca iz bivših Sovjetskih republika.

Putinovi protivnici opetovano pozivaju Zapad da zaoštri politiku prema ruskom novcu, iako ruski dužnosnici i dalje ulažu u neka od najluksuznijih europskih odredišta.

"Jasno kažemo ako Rusija poduzme akciju protiv Ukrajine, tada ćemo dodatno zaoštriti sankcije režimu ciljajući poslovne krugove i ljude koji su najbliže povezani s Kremljom", rekao je Clarke za Sky News.

Britanska vlada uvest će ovaj tjedan novi zakon s proširenjim obimom sankcija koje se mogu primijeniti na Rusiju u nastojanju da odvratimo agresiju prema Ukrajini, najavila je u nedjelju ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Sjedinjene Države, Europska unija i Britanija opetovano upozoravaju Putina da će se suočiti s posljedicama u slučaju napada na Ukrajinu uz čiju je granicu rasporedio oko 100.000 vojnika.

Ruski dužnosnici odgovaraju Zapada da je rusofobijom i da nema pravo dijeliti Moskvi lekcije pošto se upravo zapadni vojno-politički savez nakon 1991. širio na istok i posijao kaos u Iraku i Siriji.