NOVI VLASNIK

Slovenska Iskra preuzima NCP - Remontno brodogradilište Šibenik

31.01.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Vladinim davanjem suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru luke posebne namjene u Šibeniku, okončano je preuzimanje tvrtke NCP – Remontnog brodogradilišta Šibenik od strane slovenske kompanije Iskra

Novi vlasnik koncesije na pomorskom dobru luke u Šibeniku je Iskra bodogradilište 1 d.o.o. za gradnju i popravak brodova, trgovačko društvo 100-postotnom vlasništvu slovenskog dioničkog društva Iskra.

Riječ je o jednoj od vrlo uspješnih slovenskih tvrtki u vlasništvu obitelji Šešok. Kako neslužbeno doznaje Šibenik news, Dušan Šešok, najveći pojedinačni vlasnik Iskre, zaljubljenik je u Hrvatsku u kojoj stalno provodi odmor planinareći i ploveći na svom brodu koji je na vezu upravo na šibenskom području.

NCP – Remontno brodogradilište Šibenik je lani, zbog starih dugova otišao u stečaj, ali je nastavilo poslovati. Najveće potraživanje koje su imali i to od Jadranske banke preuzela je tvrtka SPV, koja je u vlasništvu DAB-a. Tako je SPV s 34 posto potraživanja postala najveći vjerovnik NCP Remontnog brodogradilišta.

Novi vlasnik je u listopadu 2018. sklopio ugovor o otkupu potraživanja od SPV-a te je stekao pravo na sve zaloge i hipoteke izdane od strane dužnika i sudužnika uključujući i zalog na koncesiji na pomorskom dobru.

Grupa Iskra vodeći je regionalni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1946.) te je najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike.

Proizvodi proizvode iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi  usluge s područja galvaniziranja te upravljanje i održavanje objekata.

Grupa zpošljava više od 1200 radnika , a temeljni kapital je 28 milijuna eura.

U Šibeniku su prepoznali brodogradilište NCP kao potencijal za investiciju, koje unatoč svim poteškoćama i krizi u brodogradnji posluje operativno pozitivno i bez državnih subvencija, ali koje je zbog visoke razine zaduženosti i investicija u neoperativnu imovinu završilo u stečaju te mu je prijetilo gašenje proizvodnje i nepovratni gubitak radnih mjesta.

Novi koncesionar preuzet će svu imovinu NCP Remontnog brodogradilišta u stečaju koja je bitna za poslovanje  te preuzeti sve proizvodne radnike trenutačno zaposlene u društvu NCP Grupa, koje je za vrijeme stečaja operativno obavljalo brodograđevnu i remontnu djelatnost na koncesijskom području, sve kako bi se ostvario kontinuitet u poslovanju te izvršio transfer poslovanja na novog koncesionara.

Iz iskre najavljuju da će nastaviti i dovršiti sve započete poslove koji su ugovoreni od strane NCP-a te dodatno razvijati brodograđevnu i remontnu djelatnost, uvoditi nove tehnologije pri tome primjenjujući najbolja iskustva industrijskog managmenta, koja imaju iz postojećeg poslovanja.

Provest će plan operativnog i financijskog restrukturiranja, pojačati prodajne aktivnosti, proširiti poslovanje, pri čemu očekujuo rast aktivnosti i prihoda od osnove djelatnosti  te procjenjuju da će se broj zaposlenih u budućnosti i povećati. 

Zbog starosti opreme i lošeg tehničkog stanja objekata procijenjuju da su potrebna značajna ulaganja te namjeravaju uložiti dodatna sredstva u modernizaciju, poboljšanje infrastrukture te korištenje najviših standarda zaštite okoliša.

Prosječna starost opreme, strojeva i alata je oko 40 godina te je pri kraju eksploatacijskog razdoblja. Nakon preuzimanja koncesije novi vlasnik izradit će detaljan i dugoročan plan ulaganja u tehnološku obnovu te ga prezentirati Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture na suglasnost.  

Pritom će posebnu pažnju posvetiti ulaganjima u istraživanje i razvoj radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, a u uvođenju navedenih mjera aplicirat će i za korištenje sredstava fondova EU, gdje god je to moguće.