VLASNIK BRODOSPLITA ŽELI SE ŠIRITI

Debeljak razrezao lim i poručio: 'Da, poslao sam ponudu za Uljanik. Prate nas i banke'

28.01.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak u ponedjeljak je potvrdio da je uputio ponudu za preuzimanje brodogradilišta Uljanik: Osim talijanskog Fincantierija, otkrio je, u posao je uključeno više partnera, između ostalih i 'velike respektabilne banke koje su poslale pisma namjere'

'Zbog pravila procesa ne mogu iznositi detalje ponude, no mogu kazati da smo u Uljaniku sposobni napraviti ono što već godinama radimo u Splitu. Brodosplit već tri godine posluje pozitivno, i to ne kozmetički nego stvarno, imamo dobit, ugovaramo nove poslove i gradimo brodove koji su po kvaliteti i sofisticiranosti u samome vrhu', kazao je Debeljak u Splitu. Njegova DIV grupa, dodao je, ima kapital od preko 1,7 milijardi kuna i zaduženost manju od 40 milijuna eura.

'Imamo dovoljne reference i jasne pokazatelje što možemo učiniti, bilo da se radi o Uljaniku, bilo nekom drugom europskom brodogradilištu. Posjedujemo volju, znanje i želju da širimo svoje menadžerske kapacitete', dodao je. Po njegovim riječima, knjiga narudžbi u splitskom škveru je puna, a postoje i brojna pisma namjere o gradnji novih brodova, pa su kapaciteti ispunjeni za idućih desetak godina. Najavio je i da je u izradi studija koja će građanima jasno pokazati što za Hrvatsku znači brodogradnja koja posluje pozitivno.

Debeljak je potvrdio da je imao razgovore s predstavnicima sindikata iz Uljanika, no odbio je otkriti svoje konkretne planove u slučaju preuzimanja. 'Ne bih rekao da sindikalisti nisu bili oduševljeni, ali bolje da pitate njih', dodao je.

Simboličnim rezanjem limova na stroju za obradu čelika u Brodosplitu je označen početak gradnje novog polarnog kruzera za krstarenja Arktikom i Antarktikom. Radi se o luksuznom putničkom brodu za naručitelja Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupacije.

Brod će biti dugačak 128 metara i širok 21,5 metara te s brzinom od 16 čvorova, a imat će 103 luksuzno opremljene kabine u kojima će se smjestiti 200 putnika i 116 članova posade. Imat će također opremu uz koju će putnici moći obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, a između ostalog i dva helikoptera.

  • +13
Brodosplit: Počela gradnja polarnog kruzera Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

'Ovo će biti jedan od ponosa naše brodogradnje i novi pozitivan iskorak', kazao je Debeljak.

Na gradnji polarnog kruzera bit će angažirano 500 do tisuću radnika, rok dovršetka je kraj 2021. godine, a procijenjena vrijednost posla preko stotinu milijuna eura.

  • +8
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL