marko pipunić

Slavonski gazda nakon prve runde s državom: Šteta je gubiti vrijeme na ovakve stvari, bolje je napraviti milijun pršuta

30.08.2018 u 08:55

Bionic
Reading

Zadovoljan je Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe, nakon što je dobio prvi čin sudske bitke s državom. Republiku Hrvatsku bio je prisiljen tužiti nakon što mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, na čijem je čelu tada bio Mostov Davor Romić, uskratilo isplatu 126 milijuna kuna iz europskih fondova koje je trebao dobiti za potrebe povećanja dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima

'Naravno da sam zadovoljan, ali procedura ide dalje. Ne bih još ništa komentirao jer imam i drugi predmet koji je identičan ovome, pa ćemo čekati i taj. Nažalost, ta trakavica još uvijek traje, a prošle su već dvije godine, odnosno u prosincu će biti pune dvije', rekao je za tportal Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe, osvrćući se na nepravomoćnu presudu osječkog Trgovačkog suda kojom se Republici Hrvatskoj nalaže da njegovoj tvrtki Salami aurea isplati 38,4 milijuna kuna, uz zatezne kamate i podmirivanje troškova parnice u iznosu od 1,2 milijuna kuna, kao naknadu štete za protuzakonitu obustavu isplate sredstava.

Pipunićeva Žito grupa najveći je gubitnik afere Ruralni razvoj iz 2016. jer joj je uskraćeno 125 milijuna kuna očekivanih potpora. Ispod crte su se našli s još desetak drugih poduzetnika kojima je Ministarstvo poljoprivrede obustavilo isplatu europskog novca zbog sumnje u nepravilnosti.

Tvrtkama Copadio i Salami aurea Pipunić je odlučio povećati prerađivačke kapacitete i konkurentnost te izgraditi pogon za proizvodnju 150.000 komada pršuta, 3000 tona trajnih kobasica i salama te 2200 tona drugih prvoklasnih suhomesnatih proizvoda s oznakom eko u Čepinu kod Osijeka. U realizaciju je krenuo u rujnu 2015., kada su im stigle odluke o konačnoj isplati novca. Projekt je realiziran i proizvodnja je krenula.

  • +10
Marko Pipunić u Pršutani osječke Žito grupe Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Njegov pravni tim u tužbi je naveo da se upustio u investiciju nakon što je Agencija za plaćanja provela kontrolu njegova zahtjeva i utvrdila da udovoljava propisanim uvjetima i kriterijima.

'Znajući da ispunjava uvjete i kriterije propisane natječajnom dokumentacijom, tužitelj je pribavio građevinsku dozvolu i započeo pripreme za realizaciju projekta, stoga su radovi intenzivirani nakon dobivanja Odluke o dodjeli sredstava', navodi se u tužbi, uz naglasak da je tužitelj završio projekt te da ga je poništenje odluke šokiralo, pisao je Jutarnji list.

'Sudovi me iscrpljuju, ali moram čekati. Šteta što se bavimo ovim, a ne poslom. To je puno novca koji su nam uzeti iz obrta, ali mislim da ćemo uspjeti sve naplatiti. Samo što to traje. I to nije motivirajuće, nije razvojno. Šteta je gubiti vrijeme na ovakve stvari. Bolje je napraviti milijun pršuta nego se zafrkavati ovakvim stvarima', dodao je Pipunić u razgovoru za tportal.

Uz pomoć europskog novca ovaj osječki poduzetnik planirao je izgraditi i farmu kokoši nesilica, čija se vrijednost procjenjuje na oko 94 milijuna kuna, ali u to nije krenuo jer tvrtke Argentum i Vitae floccus za to nisu dobile ni odluke. Plan mu je bio investirati ukupno 500 milijuna kuna kroz četiri tvrtke, od kojih je tri kandidirao za ruralne potpore, i otvoriti 350 novih radnih mjesta u Slavoniji.