PRAVNI RAT

Osječki kralj žita dobio prvu rundu protiv države. Sve bliže 'nagradi' od gotovo 40 milijuna kuna

28.08.2018 u 21:59

Bionic
Reading

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe iz Osijeka, dobio je prvi čin sudske bitke s Republikom Hrvatskom, koju je bio primoran tužiti nakon što mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi tj. Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je tada bio mostovac Davor Romić, uskratilo isplatu 126 milijuna kuna iz fondova EU koje je njegova tvrtka trebala dobiti za potrebe povećanja dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima

Naime, Trgovački sud u Osijeku u ponedjeljak je donio nepravomoćnu presudu kojom se RH nalaže da Pipunićevoj tvrtki Salami Aurea isplati 38,4 milijuna kuna uz zatezne kamate i podmirivanje troška parnice u iznosu od 1,2 milijuna kuna kao naknadu štete za protuzakonitu obustavu isplate sredstava, piše Jutarnji list.

Pipunić je bio jedan od petorice poduzetnika kojem je Ministarstvo 2016. godine obustavilo isplatu sredstava iz fondova EU zbog sumnje na nepravilnosti.

Za pokrivanje troškova gradnje najmodernijih tvornica pršuta i suhomesnatih proizvoda aplicirao je za 126 milijuna kuna.

Pipunićev pravni tim u tužbi je naveo da se u cijelu investiciju i upustio nakon što je Agencija za plaćanja provela kontrolu njegova zahtjeva i utvrdila da udovoljava propisanim uvjetima i kriterijima.

“Znajući da ispunjava uvjete i kriterije propisane natječajnom dokumentacijom, tužitelj je pribavio građevinsku dozvolu i započeo pripreme za realizaciju projekta, stoga su radovi intenzivirani nakon dobivanja Odluke o dodjeli sredstava”, navodi se u tužbi uz naglasak da je tužitelj projekt završio te da ga je poništenje odluke šokiralo.

  • +10
Marko Pipunić u Pršutani osječke Žito grupe Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović