MARKO PIPUNIĆ

Osječki kralj žita: Neki uživaju u propasti Agrokora

09.10.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Vlasnik i direktor osječke Žito Grupe Marko Pipunić, kojeg mediji često nazivaju 'kraljem žita', u radi emisiji Poslovni tjedan HRT-a osvrnuo se na situaciju u Agrokoru. Ocijenio je kako naše društvo, osobito mediji, voli propasti i tragedije

'Ne bih se ja usudio komentirati poslovanje druge privatne tvrtke. I sam sam vlasnik kompanije. Onaj tko vodi tvrtku najbolje zna stanje i samim tim nosi privilegije, ali i odgovornost. Ne bi analizirao stanje u Agrokoru jer nemam vjerodostojnih parametara', rekao je Pipunić.

Dodao je kako su poduzetnici svuda u svijetu izloženi tržišnom natjecanju. Ako povuku krive poteze brzo dođu u nevolje. 

'Morate biti spremni na takav scenarij. Nije to ništa neuobičajeno. Mi se uvije bavimo prošlošću, a premalo budućnošću. To se nameće u medijima. Agrokor je svim medijima dobro došao da povećaju čitanost, gledanost i slušanost. Nitko se ne bavi staranjem novih vrijednosti, povećanjem BDP-a , a time i stvaranjem boljeg života u Hrvatskoj. Volimo propasti i tragedije. Ne bavimo se dobrim stvarima', mišljenja je Pipunić.

Na novinarsko pitanje koliko je teško jednoj osobi voditi velike poslovne sustave, kao što su Agrokor ili Žito Grupa, Pipunić je odgovorio kako to nije niti malo lako.

'Teško je. Vlasnik tvrtke, odnosno poduzetnik ima privilegije i dogovornosti. Trebate naći balans između te dvije stvari. Nitko se ne želi odreći privilegija, a od odgovornosti da. Ali sva te priča oko Agrokora je priča za gladne uši. Netko se sad napunio zadovoljstvom jer je jedan veliki propao. Treba spustiti loptu na zemlju. Sjetimo se okolnosti u kojima zadnjih deset godina rade domaći gospodarstvenici. Mi nismo u istoj poziciji kako konkurencija u inozemstvu', rekao je Pipunić.

  • +3
Premijer Zoran Milanović na proslavi 25. obljetnice tvrtke Žito u srpnju 2015. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Prisjetio se kako su se hrvatski poduzetnici '90ih zaduživali po kamati od 17 posto, a konkurencija 400-500 kilometara od Hrvatske za dva posto.

'Zadnjih deset godina kamate su povoljnije, ali i dalje od razina koje imaju poduzetnici vani. Agrokor se zaduživao po 10 ili 11 posto. Vjerojatno u želji da stvori da investira, stvori bolju kompaniju, a time i bolje društvo. Naravno da se nisu smjeli toliko zaduživati. Kad se vaša konkurencija zadužuje po jedan ili dva posto, a vi po 10 ne možete biti konkurentni. To je sigurno jedan od razloga zašto Agrokor ima bilancu kakvu ima. Knjigovodstveno gubitak može biti milijardu manje ili više. Svi koji se bave knjigovodstvom znaju da se to može prikazivati na ovakav ili onakav način', izjavio je Pipunić.

Žito grupa je jedna od najvećih domaćih prehrambenih tvrtki. Posluje 25 godina, a trenutno zapošljava oko 1.500 djelatnika. Pipunić je u travnju proglašen najboljim hrvatskim poduzetnikom za 2016. godine.

Njegovu grupaciju čini 18 tvrtki koje imaju zajednički prihode veće od 2,5 milijarde kuna. Pipunić je vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane…

Vlasnik je gotovo cijelog bivšeg Poljoprivrednoga kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, sedam velikih silosa i mlinova, osječke šećerane i Tvornice ulja Čepin.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL