'BIPARTIZAM KAO ALAT USPJEHA'

Sindikati i HUP potpisali sporazum o jačanju socijalnog dijaloga

  • Autor: P.S.
  • Zadnja izmjena 29.01.2015 11:24
  • Objavljeno 29.01.2015 u 11:23
Gordana Deranja i Mladen Novosel

Gordana Deranja i Mladen Novosel

Izvor: Promo fotografije / Autor: HUP

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca održana je konferencija o bipartitnom socijalnom dijalogu BATOS - 'Bipartizam kao alat uspjeha'. Tom su prilikom Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) potpisali Sporazum o bipartitnoj suradnji što je važan korak i uporište za jačanje kvalitete bipartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Sporazum su potpisali Mladen Novosel, predsjednik SSSH i Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, navodi se u priopćenju

Zajednički rad HUP-a i SSSH te pridruženih članova projekta obuhvatit će formiranje bipartitnog tijela i radnih skupina, redovite konzultacije i pripremu zajedničkih analiza i stavova o gospodarsko-socijalnoj situaciji u Republici Hrvatskoj i politikama EU, istič es eu priopćenju. Zajednički prioriteti predstavnika sindikata i poslodavaca definirat će se na pitanjima od obostranog interesa, primjerice s područja politike tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva i konkurentnosti te cjeloživotnog učenja.

Hrvatska udruga poslodavaca je nositelj projekta BATOS koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a uz HUP, projekt okuplja Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Udrugu poslodavaca Slovenije (ZDS), dok su pridruženi partneri Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE), Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS), Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

Kako se navodi u priopćenju, ciljevi projekta BATOS su omogućiti permanentne bipartitne konzultacije i jačati ulogu socijalnih partnera u Hrvatskoj u ukupnom socijalnom dijalogu kroz novi oblik održive suradnje socijalnih partnera; jačati znanja i sposobnosti socijalnih partnera i podići svijesti o učinkovitom bipartitnom socijalnom dijalogu na razinu dijaloga u Europskoj uniji i procesa provedbe autonomnih okvirnih sporazuma. Nakon potpisivanja sporazuma, počela je konferencija na kojoj se predstavljaju rezultati analize stanja bipartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, razmjenjuju iskustva s udrugama poslodavaca zemalja EU te analiziraju glavni izazovi i mogući načini djelovanja socijalnih partnera s ciljem održivog razvoja.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a tom je prilikom izjavila: 'Bipartitni socijalni dijalog dio je aktivnosti koje će gospodarstvo učiniti naprednijim i konkurentnijim i koje će društvo učiniti stabilnijim i pravednijim. Nedostatak raspravne kulture, argumentiranog i konstruktivnog dijaloga ima snažan negativan utjecaj na društvo. Sindikati i HUP prepoznaju potrebu unapređenja socijalnog dijaloga i zato smo se obvezali raditi na tome. Zajednički ćemo raditi na pitanjima od obostranog interesa iz područja politike tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva, konkurentnosti i cjeloživotnog učenja'.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH osvrnuo se na važnost bipartitnog dijaloga i međusobne suradnje poslodavaca i sindikalnih udruženja: 'SSSH i HUP logični su i prirodni partneri u ovom projektu jer vjerujemo u potrebu i nužnost socijalnog dijaloga. Upravo smo mi, sindikati i organizacije poslodavaca, ti koji najbolje poznaju situaciju u praksi i koji izravno predstavljaju interese i potrebe naših članova, radnika i individualnih poslodavaca, te smo stoga najpozvaniji i najodgovorniji tražiti rješenja koja su nam svima potrebna i koja su u interesu svih nas. Kad govorimo o tripartitnom socijalnom dijalogu i stavovima u odnosu na pitanja poput ekonomske politike i reforme javne uprave, puno češće nego što se to obično percipira u medijima i javnosti, sindikati i poslodavci dijele slična stajališta pa je logično da i tu napravimo određene iskorake, razvijemo zajedničke platforme i nastupamo zajednički u onim situacijama i temama kada nam je to moguće'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!