POVEĆANJE POREZA

Sever traži od Kosor da 'oplete' po bogatima

02.09.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem pismu premijerki Jadranki Kosor pozvali su Vladu da Hrvatskom saboru uputi prijedloge o povećanom oporezivanju bogatstva i bogatih

NHS podsjeća da hrvatski sindikati to predlažu već godinama, a svjetska gospodarska kriza potaknula je mnoge, pa čak i neke bogataše, da predlože dodatno oporezivanje bogatih radi olakšavanja krize svima ostalima.

Smatramo kako je izborna godina dobra da se upravo tako nešto napravi i u Hrvatskoj, a dodatni porez na bogatstvo mogao bi biti prava mjera o kojoj bi se mogli dogovoriti vladajući i oporba, te prije izbora za nju zajednički u Hrvatskom saboru dignuti ruke, ističu sindikalci.

Stoga NHS poziva Vladu da u Sabor uputi prijedloge izmjena zakona vezano uz povećane porezne stope za bogate, porezne olakšice za reinvestiranu dobit, te ponovno uvođenje poreza na dividendu

Na dividendu predlaže uvođenje progresivnih poreznih stopa, po uzoru na porez na dohodak, kako bi mali dioničari bili oslobođeni poreza ili plaćali tek minimalne iznose, dok bi on progresivno rastao kako rastu iznosi dividendi.

NHS smatra i kako je sada pravo vrijeme za uvođenje poreza na kapitalnu dobit, na isti način kao i na dividendu. Osim toga, treba vratiti veće porezne stope te ih povećati na visoke zarade.

Na kraju, dobro je vrijeme i za ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina i njihovo vraćanje u redoviti mirovinski sustav.

Možda sve to neće izdašnije napuniti proračun, napominje NHS, no podsjeća premijerku da je i sama u raznim prigodama govorila da su bilo kakve uštede u javnoj nabavi važne za proračun. Jednako vrijedi i za dodatne prihode ili uštede koji bi se ostvarili po osnovi prijedloga o dodatnom oporezivanju bogatih, kaže se u priopćenju.