FINANCIJSKA KRIZA

Treba li Europa strahovati zbog Evergrandea? Evo što kaže šefica središnje banke Christine Lagarde

24.09.2021 u 10:41

Bionic
Reading

Financijska kriza koju je izazvala prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande zasada tek u ograničenom opsegu utječe na eurozonu, izjavila je čelnica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde

Čelnik američke središnje banke Jerome Powell izjavio je nedavno da je Evergrande isključivo kineski problem, a sličnog je stava i šefica ECB-a.

'Kao što sam vam rekla, utjecaj i izloženost trenutno su usredotočeni na Kinu', rekla je Lagarde u intervjuu za američku televiziju CNBC, emitiranom u petak.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde vjeruje da je izravna izloženost Europe kineskoj tvrtki za nekretnine Evergrande 'ograničena'.

Njezina izjava dolazi u vrijeme u kojem su globalna tržišta dionica vrlo nervozna zbog velikih problema duga Evergrandea.

Ulagači strahuju da Evergrande, kojemu su posljednjih mjeseci značajno pale dionice uslijed pritiska službenog Pekinga na velike developere, ovaj tjedan neće platiti brojne dospjele rate obveznica.

Duboko isprepletenoj sa širim kineskim gospodarstvom, ovoj tvrtki bez novca mnoge financijske institucije izložene su u izravnim zajmovima i neizravnim udjelima.

Tržišni stručnjaci kažu da bi produbljivanje krize likvidnosti u Evergrandeu moglo izazvati njeno daljnje širenje globalnim gospodarstvom, ali vjeruju da će to pitanje vjerojatno obuzdati kineska vlada i ne očekuje se da će izazvati skoru zarazu.

U razgovoru za CNBC Lagarde je rekla da ECB prati razvoj ove priče.

'Pratimo, a ja sam danas imala brifing jer mislim da su sva financijska tržišta međusobno povezana.'

'Imam vrlo živa sjećanja na recentna burzovna zbivanja u Kini koja su imala utjecaja na cijeli svijet. No osobito u Europi i u europodručju izravna bi izloženost trebala biti ograničena', rekla je Lagarde.

  • +18
Christine Lagarde, ECB Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Na pitanje je li ECB spreman za eventualni kaotični globalni udarac u slučaju kolapsa Evergrandea, Lagarde je odgovorila: 'Kao što sam vam rekla, u ovom trenutku vidimo izloženost i utjecaj usmjeren na Kinu. Ne mogu govoriti u ime Sjedinjenih Država, [ali] mogu reći za Europu da je njena izravna izloženost ograničena.'

Njezini komentari uslijedili su nedugo nakon što je predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da su problemi s Evergrandeovim dugom fokusirani prvenstveno na Kinu. Powell je novinarima u srijedu rekao da ne vidi paralelu s američkim korporativnim sektorom.

'Što se tiče Europe, mogu reći da je izravna izloženost ograničena', dodala je.