BIRA SE LJUBIČIĆEV NASLJEDNIK

'Šef Zagrebačkog holdinga mora biti plaćen kao direktori Ine ili Atlantica!'

09.01.2015 u 06:54

Bionic
Reading

Do 19. siječnja traje natječaj za predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga i četvero članova njegove Uprave. Kako stoji u oglasu, traži se radno iskustvo od 15 godina, diploma visoke stručne spreme, izvrsno poznavanje engleskog jezika i napredno znanje rada na računalu. No kakvi su izgledi da se za poziciju koja je plaćena najmanje 33 tisuće kuna bruto nađe netko stručan, tko bi zadovoljio sve kriterije iz natječaja, a da uz to još bude izabran bez utjecaja politike?

Vedran Antoljak iz konzultantske tvrtke za poslovno savjetovanje Sense Consulting smatra kako bi ta osoba prvo morala zadovoljiti kriterije navedene u natječaju te da bude u skladu s onim što zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek promovira.

'Osoba koja dođe na čelo Zagrebačkog holdinga upravljat će proračunom od nekoliko milijardi kuna. S obzirom na tako velike financije i odgovornosti koje ima, smatram da bi novi šef Holdinga trebao imati plaću podijeljenu na dva dijela: fiksni dio plus bonusi koji bi se isplaćivali u skladu s ostvarenim ciljevima. Ovo je isto kao da Ina ili Atlantic grupa traže svog generalnog direktora. Odgovornost je užasno velika i ta osoba stoga treba biti adekvatno plaćena za taj posao', smatra Antoljak.

'Vjerujem da se na natječaj neće prijaviti većina osoba iz privatnog sektora; prije osobe koje trenutačno nemaju neku atraktivnu funkciju i nalaze se u tvrtkama koje su u problemima. Međutim, pretpostavljam kako pak njih Holding neće smatrati atraktivnima. Šef holdinga bira se preko agencije, koja će vjerojatno predložiti tri adekvatna kandidata. Ali ne bi me začudilo da na kraju Holding zaposli nekog petog, a možda čak i netko iz političkih krugova sugerira da se uključi netko sasvim drugi', kazao nam je menadžer u jednoj od vodećih headhunting agencija u Hrvatskoj koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, odabir preko agencije je možda samo forma, ali isto tako možda Holding zaista želi oprati ruke od svega i zaposliti nekog profesionalnog. Ipak, dodaje, pozicija je dosta nezahvalna.

Podsjećamo, bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš, drugoosumnjičeni je u istrazi protiv Milana Bandića i ostalih te je dao ostavku na to mjesto.

Natječaj je na inicijativu zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek prvi put raspisan javnim putem, a provest će ga agencija koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju.