tomislav fain

Šef udruge putničkih agencija otkrio koliko se gostiju ne prijavi u Zadru i okolici: Treba pojačati inspekcijski nadzor!

01.08.2022 u 17:26

Bionic
Reading

Problem Zadarske županije su ilegalni iznajmljivači smještaja i rad na crno. Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) iznio je podatak da je neprijavljeno i do četrdeset posto gostiju pa ističe da je nužno pojačati inspekcijski nadzor

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain kazao je za HRT kako veliki broj iznajmljivača, koji imaju kategorizaciju za iznajmljivanje, ne prijavljuju goste.

'Vrlo je jednostavno, imamo određeni broj kapaciteta u pojedinom mjestu, a kada pogledamo prijavu koja ide kroz eVisitor, dolazimo do vrlo jednostavnog podatka, da četrdeset posto gostiju uopće nisu prijavljeni. Moramo znati i uz te koji nisu prijavljeni, a imaju kategorizaciju, imamo i određeni broj objekata, koji još uvijek nemaju kategorizaciju, a primaju goste i dalje oglašavaju svoje apartmane', poručio je.

Fain je naglasio kako je ta brojka i veća, te stvara razne probleme, od komunalnih, pa sve do razvijanja određene destinacije. Stoga dolazi do krivih podataka, stoga i priprema sezone ne može biti odrađena kvalitetno. Neki pojedinci, koji ne prijavljuju goste, rade to tako što ne izdaju račun za gosta, stoga ne ulaze u sustav PDV-a, te plaćaju manje državi.

  • +20
Turisti u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Fain kaže kako je kod nekih pojedinaca 'stvar nemara' jer jednostavno zaborave prijaviti svoje goste. 

'Na njih treba apelirati da ne budu nemarni', poručio je te dodao kako za one koji namjerno izbjegavaju svoje obveze, njima treba pojačati inspekcijski nadzor