završio sastanak u vladi

Šef kineskih brodograđevinara: Znamo važnost Uljanika i 3. maja, nakon posjeta ćemo iznijeti svoje mišljenje

29.04.2019 u 11:28

Bionic
Reading

Sastanak premijera Andreja Plenkovića s izaslanstvom najveće kineske brodograđevne tvrtke China Shipbuilding Industry Corporationa završio je oko 11 sati. Šef kineske kompanije Hu Wenming nakon sastanka nije otkrio kada bi Kinezi mogli donijeti odluku hoće li se upustiti u investiciju u Uljanik i 3. maj

Novinarima se nakon sastanka kratko obratio šef kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation Hu Wenming, kazavši kako im je premijer Plenković ozbiljno objasnio cijelu situaciju.

Najavio je i posjet brodogradilištima, a upitan kada bi mogao donijeti odluku o investiranju, kazao je: 'Primijetili smo da dva brodogradilišta dijele zajedničku povijest te znamo za važnost brodogradilišta za Hrvatsku. Ne samo da smo doveli ljude iz naše kompanije, oni su nadležni za planiranje, ali pozvali smo i odvjetnike i investicijske bankare. Nakon posjeta brodogradilištima iznijet ćemo svoje mišljenje.'

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat razgovore s kineskim izaslanstvom ocijenio je vrlo konstruktivnim, uz napomenu kako danas nije bilo razgovora o detaljima.

'Nakon srijede imat ćemo priliku razgovarati o detaljima. Ovo sada još uvijek nisu detalj'", kratko je na upite novinara o današnjim razgovorima odgovorio Horvat.

Na upit je li optimist, poručio je da je optimističan proteklih godinu dana.

Novinarima se kratko obratio i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić, kazavši da su danas s Kinezima 'otvorili razgovore'. Također je dodao da je predstavnike kineskih brodograđevinara zanimalo općenito poslovanje i financijska situacija u brodogradilištima.

Premijer Plenković je ranije ovog mjeseca najavio dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku i njihov posjet brodogradilištima u Puli i Rijeci. Naime, predsjednika uprave te brodograđevne kompanije kontaktirao je kineski premijer Li Keqiang prigodom svog boravka u Hrvatskoj u prvoj polovici travnja, kada je u Dubrovniku nazočio i summitu "16+1", a nakon što je s Plenkovićem razgovarao o stanju o hrvatskoj brodogradnji.

  • +7
Sastanak Plenkovića s izaslanstvom kompanije China Shipbuilding Industry Corporation Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je izvijestio da će delegacija "najveće svjetske brodograđevne industrije" obići brodogradilišta u Puli i Rijeci za praznik rada te kako će se s njima održati sastanak, "ne prejudicirajući njihovu odluku".

Kako stoji na internetskim stranicama CSIC-a, riječ je o "jednoj od najvećih kineskih brodograđevnih i remontnih grupa", čija ukupna vrijednost imovine doseže 62,95 milijardi dolara te koja ukupno zapošljava oko 150 tisuća radnika.

"Budući da je grupa već glavni igrač u kineskoj brodogradnji, radi na tome da postane brodograditeljska grupa svjetske klase", stoji na stranicama CSIC-a, koji je osnovan u srpnju 1999. godine, a u vlasništvu je kineske države.