POSJET ISTRI

Plenković Uljaniku: U ovoj Vladi imate nekoga tko cijelo vrijeme govori otvoreno i iskreno

26.04.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je za posjeta Istarskoj županiji članovima Uprave, radnicima i sindikatima koji djeluju u Uljaniku poručio da u ovoj Vladi imaju nekoga tko "cijelo vrijeme govori otvoreno i iskreno"

"Realan sam čovjek i nakon što budemo razgovarali s predstavnicima kineskog izaslanstva, a nakon što oni naprave cjelovitu analizu i steknu uvid u stanje pulskog brodogradilišta, donijet ćemo zaključke. Ništa ne želim prejudicirati, uostalom mogli su oni i ne doći da je netko drugi predsjednik Vlade, primjerice od onih koji danas kritiziraju tu istu Vladu" - izjavio je premijer Plenković odgovarajući na pitanje novinara koliko je realno da Kinezi pokažu interes za ulaganjem.

"Reći nešto ovoj Vladi koja je lani za međufinanciranje dala 716 milijuna kuna pa su svi radnici u Puli i Rijeci dobili plaće te su isplaćeni kooperanti, doista je apsurdno, ocijenio je. Trudili smo se popraviti program restrukturiranja kojeg na kraju nije prihvatila Europska komisija pa ga ni ministarstvo nije moglo odobriti, rekao je i istaknuo kako je Vlada osigurala novac za plaće za srpanj i kolovoz, došla u Uljanik i 3. maj i bila vrlo realna.

Vlada je bila uvijek realna pa i prilikom analize drugog pokušaja programa restrukturiranja (Brodosplit), a 1,4 milijarda eura, koliko je pisalo u tom programu, nije bilo realno, kazao je premijer Plenković.

  • +12
Premijer Andrej Plenković u obilasku Istarskog ipsilona Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

"Nema tog poreznog obveznika koji će reći da je to normalno nakon što je hrvatska država dosad  brodogradilištima dala 35 milijardi. Nismo samo isplatili 3,2 milijarde kuna državnih jamstava obveza po kreditima koji su pali na državu zahvaljujući, ne ovoj nego prošlim vladama, ocijenio je predsjednik Vlade.

Zaključio je kako se kineski premijer nakon nedavna posjeta angažirao da u Hrvatsku pošalje vrh brodograđevne kompanije. "Nisam primjetio da su to doveli ni Valter Flego niti Boris Miletić" , poručio je Plenković.