Jes Staley

Šef Barclaysa odletio zbog druženja s Epsteinom

01.11.2021 u 22:15

Bionic
Reading

Jes Staley odstupio je s mjesta glavnog izvršnog direktora Barclaysa nakon istrage britanskih regulatora o njegovim vezama s Jeffreyjem Epsteinom. Time je Staley postao posljednji u nizu poslovnih lidera koji se suočava s posljedicama veza s osuđenim seksualnim prijestupnikom

Istraga se usredotočila na ono što je Staley rekao odboru o svojim vezama s Epsteinom. Njih su se dvojica družili još od 1999. godine, kada je Staley vodio privatnu banku JPMorgan Chasea, a Epstein je bio izvor preporuka klijenata. E-poruke koje je JPMorgan podijelio s britanskim regulatorima sugerirale su da su dvojica muškaraca bili u prisnijem odnosu no što je Staley tvrdio. Staley je posjetio Epsteinov karipski otok tek 2015. Rekao je da je prekinuo veze s financijerom do trenutka kada je postao šef Barclaysa u prosincu te godine.

Regulatori su u konačnici prisilili Barclaysova šefa na odlazak. U priopćenju, odbor je rekao da su preliminarni zaključci istrage i Staleyjeva namjera da ih ospori doveli do njegovog odlaska. To implicira da je banka bila zadovoljna Staleyjevim objašnjenjem njegovog odnosa s Epsteinom, iako su regulatori djelovali opreznije. Pitanje koje se postavlja u londonskom Cityju i na Wall Streetu je: Zašto?

Odbor je stajao uz Staleyja od Epsteinova uhićenja 2019. i preporučio mu je da ostane prošle godine unatoč istrazi. Odbor je ponovio da izvješće nije otkrilo da je bankar zapravo znao za Epsteinove zločine. Staley je također zadržao podršku odbora unatoč tome što je bio prisiljen platiti milijunske kazne zbog svog pokušaja razotkrivanja zviždača 2016.

Podsjetimo, američki multimilijarder Jeffrey Epstein ubio se u zatvoru u kolovozu 2019. Tužitelji su u optužnici naveli da je namamio desetke 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove te im plaćao za seksualne usluge. Deseci tinejdžerica, od kojih su neke imale samo 14 godina, navodno bi prolazile kroz Epsteinov “salon za masažu” nekoliko puta dnevno. Epstein je uz sebe imao niz osoba koje bi mamile mlade djevojke predstavljajući ovog bivšeg nastavnika matematike kao dobročinitelja.

U optužnici stoji da je bivši menadžer hedge fonda dogovarao da djevojke gole izvode “masaže” i druge seksualne radnje te plaćao nekima od njih da regrutiraju još djevojaka. Njegove luksuzne rezidencije u Palm Beachu i New Yorku skrivale su mračne tajne, a brojne su prijave koje su protiv njega podnijele žrtve.