jako žali

Bill Gates otvorio dušu u intervjuu za CNN, osvrnuo se na razvod te priznao: 'Druženje s Jeffreyjem Epsteinom bila je ogromna pogreška'

05.08.2021 u 12:39

Bionic
Reading

Osnivač Microsofta Bill Gates otvorio je dušu u najnovijem intervjuu za CNN. Priznao je kako je bila golema pogreška provoditi vrijeme s Jeffreyjem Epsteinom, bogatim financijskim menadžerom optuženim za trgovinu djecom u seksualne svrhe

'Bila je velika pogreška provoditi vrijeme s njime, dati mu povjerenje,' rekao je Gates u intervjuu za CNN. Razgovarajući s CNN-ovim voditeljem Andersonom Cooperom, Bill Gates je rekao kako se s Epsteinom susreo isključivo u nadi da će prikupiti više novca za rješavanje globalnih zdravstvenih pitanja.

'Bio sam na nekoliko večera s njim, znate, nadajući se da će se Epstein osigurati milijune za filantropsku organizaciju vezanu uz globalno zdravlje putem svojih kontakata. Kad sam vidio da od toga neće biti ništa, naša veza je završila ,' kazao je Gates.

Veza Gatesa i Epsteina datira još iz 2011., kada je Epstein uplatio sredstva u zakladu Gates i JP Morgan, no točka prijepora između njega i supruge Melinde postala je u rujnu 2013. Melinda je tada prijateljima otkrila kako je bijesna zbog njegovog druženja s osuđenim pedofilom te da s tim ne želi imati nikakve veze. Susreti Gatesa s Epsteinom dospjeli su u javnost 2019. godine, a Melinda je tada i angažirala odvjetnike za razvod.

Osnivač Microsofta osuđenog seksualnog prijestupnika posjetio u njegovoj kući više puta, a s njim je čak razgovarao o svom 'toksičnom' braku, a tada mu je Epstein savjetovao da se rastane. Gatesov glasnogovornik u lipnju je objavio kako Gates nije ostvario apsolutno nikakvu ni poslovnu vezu ni prijateljstvo s Epsteinom i da su njihovi susreti bili isključivo vezani uz filantropiju, a sada u intervjuu za CNN Gates otkriva kako je provođenje vremena s Jeffreyjem Epsteinom bila ogromna pogreška.

U srpnju 2019. savezni tužitelji u New Yorku otvorili su kaznenu optužnicu u kojoj se Epstein optužuje da je upravljao lancem trgovine ljudima u kojem je seksualno zlostavljao desetke maloljetnih djevojaka, a koje su godinama kružile oko poslovnog čovjeka usko povezanog s politikom.

Dobro umreženi menadžer hedge fondova ranije je uspješno izbjegavao slične optužbe. Tako je 2008. godine sa saveznim tužiteljima u Miamiju sklopio sporazum o ne pokretanju kaznenog progona. Umjesto da se suoči sa saveznim optužbama, Epstein se izjasnio krivim za dvije državne optužbe za prostituciju te odslužio svega 13 mjeseci zatvora. Također se registrirao kao seksualni prestupnik i platio odštetu žrtvama koje je identificirao FBI.

  • +8
Bill i Melinda Gates Izvor: EPA / Autor: JULIEN DE ROSA

U kolovozu 2019. godine, Epstein je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u New Yorku, a iz ureda glavnog liječnika u New Yorku kao uzrok smrti navedeno je samoubojstvo vješanjem.

Gates je odbio komentirati natpise Wall Street Journala da je njegova društvena povezanost s Epsteinom igrala važnu ulogu u razvodu od Melinde French Gates, koji je finaliziran ovog tjedna. 'Vrijeme je za razmišljanje i u ovom trenutku moram ići naprijed', rekao je Gates za CNN te dodao: 'Kao obitelji zacijelit ćemo najbolje što možemo.'

Tehnološki magnat posljednjih godina većinu svog vremena posvetio je globalnim zdravstvenim pitanjima putem Zaklade Bill & Melinda Gates, a Bill je zaposlenicima uslijed razvoda poručio kako će obitelj Gates u sljedeće dvije godine odlučiti je li moguće nastaviti zajednički radu u zakladi. Ako uvide kako je to nemoguće, Bill ima u planu platiti svojoj bivšoj supruzi da napusti zakladu koristeći svoja vlastita sredstva. Gates je za CNN rekao kako se nada da će Melinda French Gates ipak ostati dijelom zaklade. 'To bi definitivno bilo najbolje za zakladu', rekao je Gates. "Melinda ima nevjerojatnu snage koju unosi u zakladu i pomaže da bude bolja,' dodao je Gates.