UDAR NA PUTINA

Saveznici se podijelili oko izbacivanja Rusije iz Swifta: Što je zapravo 'majka svih sankcija'?

25.02.2022 u 09:16

Bionic
Reading

Nakon ruskog napada na Ukrajinu mnogi su zatražili isključivanje Rusije iz svjetskog sustava plaćanja Swift. Iako su se neki saveznici, poput britanskog premijera Borisa Johnsona, zalagali za uvođenje 'majke svih sankcija', prevladao je američki stav da se zasad ne ide s tom mjerom

Uklanjanje Rusije iz Swifta učinilo bi gotovo nemogućim za financijske institucije slanje novca u tu zemlju ili iz nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske tvrtke i njihove strane klijente - posebice kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

Što je Swift?

Swift (Društvo za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju) glavni je sustav za razmjenu poruka koji banke koriste za brza i sigurna prekogranična plaćanja, omogućujući nesmetano odvijanje međunarodne trgovine. U 2020. oko 38 milijuna transakcija realizirano je svaki dan preko platforme Swift, što je omogućilo sklapanje trilijuna dolara vrijednih poslova.

Tko je vlasnik Swifta?

Swift, osnovan 1970-ih, zadruga je tisuća institucija članica koje koriste uslugu. Sa sjedištem u Belgiji, ostaje neutralan u trgovinskim sporovima, a uglavnom se vodi kao usluga svojim članovima.

Zašto bi zabrana Swifta bila tako ozbiljna?

Ponovimo, uklanjanje Rusije iz Swifta učinilo bi gotovo nemogućim za financijske institucije slanje novca u tu zemlju ili iz nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske tvrtke i njihove strane klijente - posebice kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima. Uobičajene transakcije trebale bi se provoditi izravno između banaka ili bi se morale usmjeriti kroz nove konkurentske sustave, povećavajući troškove i stvarajući kašnjenja.

  • +13
Sastanak Europskog vijeća o uvođenju sankcija Rusiji Izvor: EPA / Autor: Geert Vanden Wijngaert / POOL

Zašto SAD oklijeva provesti zabranu?

Jedan od razloga je taj što utjecaj na ruska poduzeća možda ne bi bio tako ozbiljan. Čelnik velike ruske banke VTB nedavno je rekao da bi mogao koristiti druge kanale za plaćanje, poput telefona, aplikacija za razmjenu poruka ili e-pošte. Ruske banke također bi mogle usmjeravati plaćanja preko zemalja koje nisu uvele sankcije, kao što je Kina, koja je postavila vlastiti sustav plaćanja kao konkurenta Swiftu. Zabrana Rusiji da koristi Swift mogla bi ubrzati korištenje kineskog konkurentskog sustava Cips. Također postoji bojazan da bi to moglo naštetiti statusu američkog dolara kao globalne rezervne valute i ubrzati korištenje alternativa kao što su kriptovalute, piše The Guardian.

Bi li zabrana Swifta utjecala na druge zemlje?

Bidenova administracija također je zabrinuta da bi zabrana mogla naštetiti njezinim saveznicima koliko i ruskim tvrtkama. Rusija je veliki kupac inozemne robe, posebno iz Nizozemske i Njemačke. Rusija je glavni dobavljač sirove nafte, prirodnog plina i čvrstih fosilnih goriva Europskoj uniji, a europske bi zemlje mogle teže pronaći zamjenske dobavljače.

Već i same najave isključivanja iz Swifta izazvale su oštre reakcije ruske strane. Visoki ruski zastupnici odgovorili su rekavši da će prestati isporuke nafte, plina i metala u Europu ako se to dogodi. 'Ako Rusija bude isključena iz Swifta, tada nećemo primati (stranu) valutu, ali kupci, prije svega europske zemlje, neće dobiti našu robu — naftu, plin, metale i druge važne komponente', rekao je Nikolaj Žuravljev, potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta.

Je li Swift obavezan provoditi sankcije?

U prošlosti se Swift opirao pozivima da uvede zabranu određenim zemljama, opisujući se kao neutralan. No 2012. godine Europska unija zabranila je Swiftu da pruža usluge iranskim tvrtkama i pojedincima koji su sankcionirani u vezi s teheranskim nuklearnim programom. Glasnogovornik Swifta odbio je reći kako će organizacija odgovoriti na bilo kakav američki zahtjev za sankcijama Rusiji, rekao je Reuters.