uskoro više ocjene?

S&P poboljšao izglede za rejting HBOR-a

27.09.2017 u 13:27

Bionic
Reading

Rejting agencija Standard & Poor's izmijenila je izglede za važeći rejting Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BB/B 'iz 'stabilnih u 'pozitivne', uskladivši ih time s onima Hrvatske

‘Izmijenili smo izglede za HBOR kako bi odražavali odgovarajuću promjenu izgleda za Republiku Hrvatsku’, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak.

Prema S&P-ovoj definiciji, promjena izgleda signal je moguće promjene rejtinga obično u idućih šest mjeseci do dvije godine, pri čemu pozitivni izgledi signaliziraju mogućnost podizanja rejtinga.

Krajem prošlog tjedna Standard & Poor's poboljšao je izglede za važeći rejting Republike Hrvatske za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BB/B' iz 'stabilnih' u 'pozitivne' uz obrazloženje da hrvatsko gospodarstvo nastavlja rasti, pri čemu se smanjuje teret dugova.

Agencija je jučer potvrdila i važeći rejting HBOR-a za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BB/B', koji je time zadržan dva stupnja ispod investicijske razine. Prema definiciji agencija za kreditni rejting, kupnja dužničkih papira s takvim ocjenama ima špekulativni karakter i ne predstavlja ulaganje.

‘Naše rejtinge za HBOR izjednačavamo s onima za RepubIiku Hrvatsku. Smatramo da će država gotovo sigurno pružiti pravodobnu i dostatnu izvanrednu podršku HBOR-u u slučaju financijskih problema’, navodi se u priopćenju.

Iz agencije napominju i da bi neovisno o eventualnoj promjeni rejtinga RH dodijelili slabiji rejting HBOR-u ako zaključe da je važnost te banke za državu oslabila.