kroz nexus fond

HBOR izgubio na ulaganju u Agrokor

25.07.2017 u 08:53

Bionic
Reading

Među tvrtkama koje su se zaigrale u kreditiranju Agrokora krajem prošle godine, ispostavilo se, jest i kompanija Nexus ulaganje, koja je u jesen 2016. koncernu dala kratkoročni kredit od blizu 40 milijuna kuna, a potom zbog kolapsa Agrokora ostala bez brze mogućnosti naplate tih sredstava

Nexus ulaganje je tvrtka u vlasništvu fonda Nexus FGS, kojim upravlja društvo Nexus Private Equity Partneri. Nexus FGS je fond za gospodarsku suradnju u kojem je ulagač i HBOR, ali i Konzum, pa tako ispada i da je HBOR, za sada, izgubio dio investiranog novca, piše Jutarnji list. 

Na pitanje zbog čega je Nexus ulaganje kreditiralo Agrokor odgovorio je Marko Makek, član uprave, koji je najprije rekao kako je Zagreb-Montaža u rujnu 2016. dokapitalizirana u punom iznosu od 32 milijuna kuna, a Nexus ulaganje je navedenom dokapitalizacijom postalo vlasnik 51 posto Zagreb-Montaže.

'Kako u trenutku kada su sredstva plasirana Agrokoru kao kratkoročna pozajmica (listopad 2016.) nije postojala potreba za navedenim dodatnim sredstvima na strani tvrtke Zagreb-Montaža, navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti Nexus ulaganja', ističe Makek.

Iako je Nexus imao kolateral za taj kredit koji je vrijedio znatno više od potraživanja, zbog pokretanja postupka lex Agrokor nisu stigli ovrhom naplatiti svoja sredstva.