PRIKRIVENO FINANCIRANJE

HBOR se konačno očitovao o spornim pozajmicama Agrokoru

26.07.2017 u 18:51

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nije imala saznanja ni utjecaja na pozajmice Agrokoru, priopćeno je u srijedu iz HBOR-a

Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova za gospodarsku suradnju (FGS-ova), pa tako i bez znanja HBOR-a, kaže se u priopćenju.

HBOR podsjeća da je odlukom Vlade iz kolovoza 2010. godine imenovan kvalificiranim ulagačem u osnivanju FGS-ova te da u vlastito ime, a za račun (po nalogu) Vlade u svaki od FGS-ova ulaže iznos koji je jednak iznosu koji su uložili privatni ulagači.

Iznoseći detalje o postupku odlučivanja o ulaganjima FGS-ova, u HBOR-u navode da prijedloge za konkretna ulaganja, koji sadrže pojedinosti o predloženom ulaganju te izračune sredstava potrebnih za provedbu investicija FGS-ova, daju društva za upravljanje investicijskim fondovima.

O tim prijedlozima odlučuju povjerenički odbori čiji su članovi predstavnici svakog od privatnih ulagača te predstavnik HBOR-a.

Svaki prijedlog društva za ulaganje analiziraju stručne službe HBOR-a, a onda Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predlažu kako glasovati na sjednici povjereničkog odbora.

Odluka Ministarstva obvezujuća je za HBOR i on je ovlašten glasovati isključivo po zaprimanju mišljenja nadležnog ministarstva.

U konkretna dva slučaja (Hoteli Plat i Zagreb-montaža) prijedlozi HBOR-a i odluke nadležnog ministarstva bile su jednake, kaže se u priopćenju.

Nakon usvajanja odluke o ulaganju na povjereničkom odboru FGS-a, društvo za upravljanje poziva ulagače na uplatu sredstava za provedbu investicije, oni potom uplaćuju sredstva u FGS sukladno visini svojih udjela, a FGS je pod vodstvom društva za upravljanje dužan provesti investiciju striktno u skladu s odlukom povjereničkog odbora. Nakon provedbe investicije, društvo za upravljanje ulagačima dostavlja izjavu o sukladnosti uvjeta provedenog ulaganja s odlukom povjereničkog odbora.

Što se tiče konkretnog ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II, kažu u HBOR-u, tim fondovima upravlja društvo za upravljanje Nexus Private Equity partneri, a odluke o ulaganju u Hotele Plat, odnosno u Zagreb-montažu, predviđale su provedbu investicija putem projektnih društava, tzv. SPV-a – Nexus ulaganja d.o.o. za investiciju u Zagreb-montažu, a KHA četiri d.o.o. za investiciju u Hotele Plat.

Navedenim odlukama nije bilo predviđeno pozajmljivanje sredstava investicija trećim stranama, kažu u HBOR-u.

Ističu da je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS-a održana 3. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici Nexus ulaganja u korist koncerna Agrokor, dok je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS II održana 4. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici KHA četiri d.o.o. u korist Agrokora.

"HBOR, koji u poslovanju s FGS-ovima postupa po nalogu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odmah je po saznanju za svaki od slučajeva obavijestio nadležno Ministarstvo kao nalogodavca, te tražio od društva Nexus Private Equity partneri d.o.o. detaljne informacije o pozajmicama u korist koncerna Agrokor. Naglašavamo da su te pozajmice bile dane bez znanja povjereničkih odbora tih dvaju FGS-ova, pa tako i bez znanja HBOR-a", kaže se u priopćenju.

Ističe se kako je dva dana nakon sjednica povjereničkih odbora HANFA pokrenula postupak nadzora nad društvom za upravljanje i fondovima kojima upravlja, ali je društvo na HBOR-ovo traženje odbilo HBOR-u dati detaljnije podatke o tijeku nadzora i njegovom nalazu.

"Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", kaže se u priopćenju.