najveća korporativna akvizcija

S&P Global kupuje IHS Markit za 44 milijarde dolara; nastaje div na tržištu financijskih podataka

30.11.2020 u 18:37

Bionic
Reading

Tvrtka za prikupljanje i obradu podataka S&P Global dogovorila je kupnju tvrtke IHS Markit za 44 milijarde dolara, u sklopu najveće korporativne akvizicije u 2020. kojom će nastati div na tržištu financijskih podataka

Izvršni direktor IHS Markita Lance Uggla izvijestio je zaposlenike o akviziciji internim dopisom, u koji je Reuters dobio uvid.

Na akviziciji se radilo nekoliko mjeseci a dovršetak transakcije očekuje se u drugoj polovini 2021. godine, nakon što ishode odobrenja regulatora.

“Idući koraci bit će pribavljanje odobrenja regulatora i u SAD-u i u Europskoj uniji, za koja očekujemo da ćemo ih dobiti u idućih šest do devet mjeseci, te odobrenje naših dioničara”, rekao je Uggla u internom dopisu.

S&P Global najpoznatiji je po dodjeli rejtinga državama i kompanijama i po pružanju informacija o tržištima kapitala i robe diljem svijeta. Samostalno posluje od 2011. kada je njegova tadašnja matična kompanija McGraw-Hill izdvojila S&P iz obrazovnog poslovanja.

IHS Markit utemeljen je 2016. godine, kada je IHS, koji se bavi sakupljanjem podataka iz mnoštva sektora, od automobilskog do tehnološkog, kao i izdavanjem tjednika Jane’s Defence Weekly, kupio tvrtku Markit za oko šest milijardi dolara.

Tvrtku Markit osnovao je bivši trgovac dužničkim instrumentima Uggla a bavi se pribavljanjem i obradom informacija o cijenama financijske imovine i izvedenica i s njima povezanih relevantnih podataka.

Tržišna vrijednost IHS Markita iznosi oko 36,88 milijardi dolara, pokazuju izračuni Reutersa na temelju cijena dionica sa zatvaranja tržišta u petak. Od početka godine porasla je oko 22 posto.

U sklopu dogovorene transakcije, koja uključuje 4,8 milijardi dolara duga i bit će u potpunosti provedena putem zamjene dionica, svaka dionica IHS Markita bit će zamijenjena s 0,2838 dionica S&P Globala, priopćeno je iz kompanija.

Dioničari S&P Globala bit će vlasnici 67,75 posto novonastale kompanije a ostatak će biti u vlasništvu dioničara IHS Markita.