PROGNOZA ZA 2009.

Rohatinski: Stopa rasta BDP-a samo jedan posto

rohatinski, sanader

rohatinski, sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski objavio je na susretu s novinarima u četvrtak kako je HNB snizila prognoze rasta BDP-a za iduću godinu na 1 posto. Rast će na kraju ove godine biti 2,5 posto

HNB tako računa da će nam se sljedeće godine neto strana ulaganja, dakle samo nova ulaganja bez uračunate glavnice i kamata za već postojeća dugovanja, sa 4 milijardi eura, koliko su iznosila u ovoj godini, smanjiti na samo 1 milijardu eura. Višak na računu kapitalnih transakcija sa inozemstvom će se sljedeće godine prepoloviti na 1,5 milijardi eura. To će ozbiljno smanjiti mogućnost financiranja uvoza, iako će prema ocjeni guvernera on sljedeće godine pasti za 5 posto, pa će HNB biti primoran na smanjenje deviznih rezervi za čak 12,5 posto, odnosno za oko milijardu eura.

No, dašak optimizma u prilično tmurne prognoze guverner je unio izjavom da su mu na posljednjem sastanku domaći bankari potvrdili dogovor sa stranim vlasnicima o zadržavanju ostvarene dobiti. Isto tako, bankari su mu potvrdili da neće iznositi višak kapitala koji su ove godine strani vlasnici unijeli putem masovnih dokapitalizacija, a koji im neće trebati sljedeće godine.

U slučaju da se situacija u inozemstvu još više pogorša, Rohatinski ostavlja otvorenu mogućnost pomoći HNB-a u dijelu smanjenih inozemnih sredstava, no nikako neće smanjiti kontrolu banaka i dovesti stabilnost sustava i tečaja u pitanje.

Na upit o mogućoj pomoći Međunarodnog monetarnog fonda Rohatinski kaže kako se nada da Hrvatska neće doći u situaciju traženja novog stand by-aranžmana i da za sad nema potrebe za takav potez.

Kao posljedicu slovenske blokade hrvatskih pregovora s Europskom unijom i moguće odgode ulaska u Uniju Rohatinski je spomenuo mogućnost pada našeg međunarodnog rejtinga

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi