žele promjene

Roglić i Vlahović okupljaju 'otpadnike' iz HUP-a u novu udrugu

22.01.2021 u 08:40

Bionic
Reading

Nakon što je nekoliko velikih i uglednih kompanija objavilo da napušta HUP pokazuje se da je važno tko ima nadzor nad tom udrugom i tko ga je izgubio

Nije novost da se vlasnik Orbica i jedan od osnivača HUP-a Branko Roglić namjerava povući, on je to najavio ljetos kad su buknule afere oko seksualnog uznemiravanja i uslijedile promjene na dvije najistaknutije pozicije u udruzi, glavnog ravnatelja i predsjednika, piše Poslovni dnevnik.

No, uoči daljnjih izbora za Nadzorni odbor i ostala tijela koji završavaju, vidljivo je da opcija koju podupire ne uspijeva dobiti većinu.

Roglić se i otvoreno jučer izjasnio da “otkako su smijenjeni Bernard Jakelić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić, HUP nije što je nekad bio i meni se tu više ne stoji”. I ostali koji su mu se pridružili, Adris i Tehnomont, navodno još 30-ak tvrtki, objasnili su svoje motive gubitkom vrijednosti koje zastupaju.

U slučaju Tehnomonta, na čijem je čelu Deranja, problem je osim jasnih ciljeva i (ne)transparentnost, jer takvim kriterijima njezina će se tvrtka voditi prilikom priključivanja nekoj drugoj poslodavačkoj udruzi.

No, iz HUP-a upravo i izražavaju čuđenje što to pitanje otvaraju baš oni koji su proteklih godina bili na pozicijama na kojima se odlučivalo o tim pitanjima.

Tenzije su u HUP-u započele s “iznošenjem prljavog veša”, prijavom 15 djelatnica zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića zbog seksualnog uznemiravanja. Slijedili su interni sukobi, od toga da je tadašnje vodstvo Jakeliću isplatilo milijunsku otpremninu do toga da financijska izvješća HUP-a godinama nisu bila raspravljana na tijelima, piše Poslovni dnevnik.

Budući da je Roglić 10 godina bio u NO-u HUP-a, sugovornici iz Udruge spornim vide što baš on problematizira sadašnji rad, jer kažu, srezani su nepotrebni milijunski troškovi.

Tvrde i da je ovih dana Roglić kao jedan od zahtjeva postavio otkaz djelatnicama koje su tužile Jakelića, a prije nego je obznanio istupanje iz HUP-a, odvijala se, kako se čuje, intenzivna prepiska između najvažnijih članova u HUP-u, u kojoj se najvećim zagovornikom očuvanja pokazao Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantica. Upozorio je da su svi dugogodišnji članovi i da svatko treba preispitati i sebe i svoje aktivnosti.

“Ne slažem se da u HUP-u baš ništa ne valja, a ako to netko misli i kaže, bilo bi pošteno da se prvo zapita što je sam napravio da tako ne bude’, komentirao je Tedeschi stanje u HUP-u.

Jedan od prvih koji je lani progovorio o problemima u HUP-u, prvi čovjek Nexe Grupe Ivan Ergović, sam istup uglednih članica HUP-a nije želio komentirati.

“Mogu samo reći da situacija i okolnosti u HUP-u sigurno nisu doprinijeli stabilizaciji događanja u Udruzi zbog čega mogu razumjeti i stavove i odluke pojedinih članova. Međutim, ne mogu razumjeti da se, u trenutačnim okolnostima, pojedini članovi HUP-a i dalje bave osobnim interesom i izbornim inženjeringom, zbog čega primjerice nije prihvaćen ni prijedlog kooptiranja novih članova, među kojima su bile i velike ugledne tvrtke. Kontinuirano se događa da tvrtke koje manjim udjelom sudjeluju u financiranju manipuliraju i koriste Udrugu isključivo za osobne interese”, kaže Ergović.

Zasad Nexe ne namjerava istupiti iz HUP-a. Od mnogih tvrtki dolaze informacije da Roglić intenzivno kontaktira i poziva da se okupe oko nove udruge.

Zasad se čini da je intencija velikih kompanija oko Roglića oformiti posve novu udrugu, a ne priključiti se Glasu poduzetnika, koji je nastao u vrijeme koronakrize i okuplja male poduzetnike. Jučer je to naznačio i Roglić, kazavši da on i Ante Vlahović iz Adrisa u ponedjeljak imaju inicijativni odbor nove udruge.

Odljev velikih članica zasad u HUP-u ne vide problematičnim za svoju reprezentativnost kao socijalnog partnera. Tvrdi to i Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a. Prema posljednjim podacima pridružili su im se Rimac Automobili, Tommy, Studenac i Croz, te niz velikih kladionica i tvrtki kojima je s lockdownom obustavljeno poslovanje, piše Poslovni dnevnik.

Glavni ravnatelj HUP-a Damir Zorić smatra da će HUP i ove, kao i sve ranije izazove, prebroditi, te da njihove aktivnosti u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti.

A uoči izbora za predsjednika i Izvršnog odbora, Ergović, kao nekadašnji predsjednik i jedini koji je s te funkcije bio smijenjen, ističe da se nada da u HUP-u postoji dovoljno snažna skupina tvrtki koja će ojačati i proširiti bazu članstva.

HUP-u su, poručuje, potrebne nove ideje, nova razmišljanja, u cilju njegove transformacije u modernu, snažnu Udrugu, koja će zastupati interese svih svojih članova, i samo u takvom on vidi i svoju kompaniju