neetično poslovanje

Rimac raskida suradnju s kineskim proizvođačem baterija zbog prislinog rada

27.02.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini

Prošlog kolovoza SAD je zabranio uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata u sklopu nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminira praksa prisilnog rada, kako je navelo ministarstvo domovinske sigurnosti.

Peking je odbacio optužbe.

Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 milijuna eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac planirali su u tvornicu u Xiangyangu, u pokrajini Hubei, uložiti 158,2 milijuna dolara. Hrvatska kompanija trebala je osigurati pet milijuna eura, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udio od 40 posto, a ostatak novca pribavio bi Camel.

'Rimac Grupa je svjesna optužbi vezanih uz prakse prisilnog rada povezane s jednim od naših investitora, Camel Grupom. Rimac Grupa prioritizira održavanje odgovornih i etičkih poslovnih praksi, kako unutar tvrtke tako i u našim partnerstvima. Naše zajedničko ulaganje s Camel Grupom nije operativno aktivno od 2022. godine i trenutno smo u procesu raskida tog partnerstva', poručili su iz Rimca.

Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Reuters.

Sredinom veljače tisuće automobila njemačkih marki Audi i Porsche, dioničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podliježu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.