NOVI ZAKON OD 2011. GODINE

Režije ćete moći plaćati mobitelom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 09:02
  • Objavljeno 08.04.2009 u 08:57
mobitel

mobitel

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Novi zakon o uslugama platnog prometa na snagu stupa od 2011. godine, a cilj je potrošačima omogućiti jeftinije usluge plaćanja

Nakon što novi zakon o uslugama platnog prometa stupi na snagu 2011. godine građani će moći račune za svoje režije platiti i u mesnici ili supermarketu.

Ovakve, jednostavnije transakcije preuzet će i trgovine, a one složenije, koje su do sada građani morali obavljati u bankama, od 2011. moći će se riješiti i u poštanskim uredima, ali i putem mobitela, piše Jutarnji list.

Na primjer, građani će i u pošti i putem mobitela moći slati doznake u inozemstvo ili prebaciti novac s jednog računa na drugi.

Osim toga, više neće biti potrebno tijekom puta u neku od zemalja Europske Unije sa sobom nositi gotovinu jer će građani Hrvatske moći u inozemnim dućanima plaćati karticom tekućeg računa, odnosno s istom onom kojom podižu gotovinu na bankomatima u Hrvatskoj.

Od 2011. bit će moguće režije plaćati i izravno s računa u banci, i to na temelju ugovora koji su građanin i njegova banka sklopili s, primjerice, HEP-om, HT-om ili ostalima.

Prednost ovog ugovora je u tome što, ako građanin ima prigovor na visinu računa koji mu je poslao, recimo, HT, on će moći od banke zatražiti povrat novca u roku od 14 dana. Prepucavanje i razračunavanje sa službama oko enormnog računa preuzima banka.

Sve ove novosti dovele bi do manje potrebe za uslugama banaka i kartičarskih kuća, a upravo u tome leži ideja novog zakona. Cilj je stvoriti znatno efikasnije, bezgotovinsko europsko gospodarstvo, a potrošačima omogućiti jeftinije usluge plaćanja.

U zemljama članicama EU, gdje se platni promet prvi put jedinstveno regulira, zakon mora biti u primjeni od 1. studenog ove godine. Hrvatska, koja nije članica EU, imat će, dakle, sasvim dovoljno vremena za prilagođavanje napucima Bruxellesa.

Neven Barbaroša, izvršni direktor Sektora platnog prometa Hrvatske narodne banke pojašnjava da se platnim prometom obuhvaćaju kartične, ali i usluge svih novčanih pošiljki te sva plaćanja preko mobitela, pa i interneta.

Novi igrači na tržištu morat će dobiti licencu HNB-a i bit će pod direktnom kontrolom središnje banke. Moći će se baviti naplatom računa ili uplatama i isplatama kao glavnom ili sporednom djelatnošću.

Zakon o uslugama platnog prometa bit će usvojen u drugoj polovici ove godine, a u primjeni početkom 2011. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi