ZARADA SE SMIJEŠI

Rok za trezorce samo što nije istekao. Čuvajte se ovih opasnih zamki

19.11.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Rok za upis trezorskih zapisa istječe u ponedjeljak 20. studenog u 11 sati. Svi oni koji čekaju zadnji dan za upis i uplatu trebaju pripaziti na neke stvari kako bi plaćanje bilo valjano

Zbog pravila platnog prometa sve uplate koje se obave tijekom kasnog popodneva ili navečer provode se tek dan poslije i Ministarstvo financija neće ih priznati kao valjane. Znači, sve mora biti provedeno s datumom zadnjeg dana ponude, 20. studenog, upozorava HRT.

Savjetnica uprave FINA-e Gordana Zovko upozorava da se na šalterima ove agencije uplate primaju u ponedjeljak do 14 sati.

Rokovi za uplate razlikuju se od banke do banke i najčešće istječu između 15 i 16.30. Ponegdje se rokovi razlikuju i ovisno o tome plaća li se u poslovnici ili putem interneta.

'Ako ulagatelj obavlja plaćanje posljednjeg dana roka za uplatu, odnosno 20. studenog 2023., kod pružatelja platnih usluga, treba se informirati do koliko sati treba obaviti uplatu da bi ista bila provedena s datumom 20. studenog 2023., jer se od određenog vremena, poslijepodne, uplate provode s datumom izvršenja sljedećeg radnog dana', upozorili su i iz Ministarstva financija.

Za one koji će plaćati u FINA-i, putem POS uređaja, važno je da pripaze na odobrene limite na karticama, koji im možda neće biti dovoljni za kupnju većeg broja trezorskih zapisa navedenih u ponudi. Sve će to biti mnogo drukčije kada vrijednosne papire države građani budu mogli kupovati putem digitalne platforme.

Također, trezorske zapise najbolje je držati do dospijeća, odnosno ne prodavati ih prije roka od godinu dana. A za one koji ih iz bilo kojeg razloga odluče prodati - rješenje je trgovanje na Zagrebačkoj burzi. No tada je moguć i gubitak dijela uloženog novca.

  • +14
Ministar Primorac o trezorcima i neoporezivim primicima Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Obveznice, koje su građani kupovali u ožujku, mnogo su likvidniji vrijednosni papiri. Do sada je na Zagrebačkoj burzi prodano narodnih obveznica u vrijednosti od 14 milijuna eura, što je samo oko jedan posto ukupne izdane vrijednosti.

Građani često odustanu od prodaje kada u cijenu uračunaju i brokerske naknade, koje također utječu na isplativost trgovanja putem Zagrebačke burze.

Svi građani koji u FINA-i podnesu upis trezorskih zapisa moći će ih i kupiti. Ako bude potrebno, iznos od 440 milijuna eura povećat će se, poručio je ministar financija. Interes za trezorskim zapisima dvostruko je veći od očekivanog. U prvih pet dana otkako je građanima omogućen upis za kupnju, to je učinilo više od 33 tisuće građana. Dosad su uplatili 800 milijuna eura.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Interes građana je velik jer je ovo trenutačno najbolji prinos koji mogu ostvariti na nerizično ulaganje. Trezorski zapis je kratkoročni vrijednosni papir. U ovom slučaju njegovo je dospjeće za godinu dana, a kamatnu stopu jamči Ministarstvo financija - 3,75 posto. Toliku kamatu na oročenu štednju u ovom trenutku ne nudi nijedna hrvatska banka.

Dakle svi koji sutra do 11 sati u poslovnicama FINA-e podnesu zahtjev za upis trezorskih zapisa sa sutrašnjim danom trebaju i uplatiti 964 eura. Nakon dospijeća, za godinu dana na račune će im sjesti 1000 eura.

Postoje dva kruga upisa trezorskih zapisa. Onaj za građane završava sutra, a drugi krug odnosi se na tvrtke i on će biti otvoren samo u utorak ujutro od 9 do 11 sati. Trezorski zapisi izdat će se 23. studenoga, a 24. studenoga, u petak, trebali bi se uvrstiti na Zagrebačku burzu, javlja HRT.