ramljak obznanio

'Restrukturiranje Agrokora je najveće u Europi, trošak konzultanata oko 58 milijuna eura'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.11.2017 13:30
  • Objavljeno 09.11.2017 u 13:30
Ante Ramljak

Ante Ramljak

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je u četvrtak kako je postupak izvanredne uprave u Agrokoru trenutno najveći postupak restrukturiranja u Europe, a iznio je i podatak kako će troškovi svih savjetnika u postupku, kojih je više od 140, iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka

Najavio je i kako će izvanredna uprava, zbog interesa javnosti i transparentnosti ovog postupka, od slijedećeg mjeseca u svom redovitom izvješću objavljivati i troškove cijelog postupka.

Ujedno je predstavio i dosadašnje troškove svih savjetnika, rekavši da na postupku, koji obuhvaća ukupno 160 kompanija, ‘radi 19 profesionalnih savjetnika, odnosno ukupno 141 najbolji stručnjak u financijskom, pravnom ili u pogledu poslovnog restrukturiranja’, ocijenivši da je u ovom trenutku to najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Europi.

 ’Procijenjena ukupna naknada do kraja ovog postupka za profesionalne savjetnike će iznositi negdje oko 58 milijuna eura. Ovisno o duljini trajanja procesa, a ja se iskreno nadam se da će trajati što je kraće moguće, do proljeća slijedeće godine i do uspješnog sklapanja nagodbe, trošak se može povećati na 69 milijuna eura za sve savjetnike koji su angažirani. To je na ukupni dug ove kompanije negdje manje od 1 posto’, kazao je Ramljak.

 Naveo je i da u taj iznos nisu uključeni troškovi koje je Agrokor imao oko angažmana savjetnika Alvarez&Marsal, kao ni troškovi revizorske kuće PriceWaterhouseCoopers od oko 1,6 milijuna eura te troškovi bivšeg revizora, tvrtke Baker Tilly Hrvatska, koji za 2016. iznose oko 4,7 milijuna eura. 

  • +9
  • +6

Konferenciji za medije Agrokora o prijavi tražbina

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Prema podacima koje je predstavio, dosadašnji troškovi savjetnika za restrukturiranje, do 30. rujna ove godine, iznose približno 9 milijuna eura, troškovi financijskih savjetnika oko 3,3 milijuna eura, a pravnih 6 milijuna eura, odnosno oko 8 milijuna eura, ako se doda i iznos za listopad. Dakle ukupno do 30. rujna trošak svih savjetnika je 18,2 milijuna eura, rekao je Ramljak.

 Njegova mjesečna plaća, pak, u bruto iznosu iznosi 118.940,70 kuna, a u neto iznosu 71.395,52 kuna.

 Zahvaljujući svim savjetnicima, Ramljak je istaknuo da su došli tek do pola puta, ali da je ‘motiv još uvijek vrlo visok u svih nas i siguran sam da ćemo do kraja ovog cijelog postupka postići uspješnu nagodbu’.

 

  • +5
  • +2

Proces prijave tražbina od vjerovnika Agrokora

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!