SUDSKA POSLA

Pogledajte zbog čega Ramljak tuži Bernardića i traži 150 tisuća kuna

05.11.2017 u 09:04

Bionic
Reading

Bez ikakvog stvarnog temelja, na nadasve neprimjeren i klevetnički način, predsjednik SDP-a Davor Bernardić prikazivao je izvanrednog povjerenika u Agrokoru kao 'člana ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda' - ključna je rečenica u tužbi koju je izvanredni Vladin povjereniku Agrokora Ante Ramljak u petak predao Općinskom građanskom sudu u Zagrebu

Bernardića Ramljak tuži za tešku povredu prava osobnosti i traži da mu na ime neimovinske štete isplati 150.000 kuna sa zateznim kamatama te da podmiri troškove sudskog postupka, piše Jutarnji list.

Kao ključan datum u tužbi ističe se 26. listopada kada je Jutarnji list objavio dijelove ugovora o spomenutom zaduženju. Objava je, piše u tužbi, 'polučila niz reakcija sveukupne društvene i političke javnosti, pa tako i Davora Bernardića koji je u svojim komentarima tijekom javnih istupa i u intervjuima prenesenim u gotovo svim elektronskim i pisanim medijima u Hrvatskoj prikazao Ramljaka kao člana ortačke skupine kojoj je cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda'.

'Time je Ramljaka u javnosti prikazivao kao sudionika u nezakonitim i protupravnim radnjama koji želi steći korist na štetu Agrokora i izravno, bez i jednog dokaza, Ramljaku imputirao počinjenje kaznenog djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju', kaže se u tužbi.

Ističe se kako je Bernardić predsjednik najveće oporbene stranke, dok je Ramljak 'obični građanin', koji je postavljen za izvanrednog upravitelja.

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

'Sama ta činjenica ukazuje na bitno različitu javnu poziciju Ramljaka od one u kojoj se tijekom javnih nastupa nalazi Bernardić. Naime, Ramljak nije u poziciji iznositi i javno objavljivati podatke i dokaze do kojih je došao i kojima raspolaže kao izvanredni povjerenik, a koji s uspjehom mogu oponirati i demantirati klevetničku kampanju Davora Bernardića, jer je ugovorno vezan za čuvanje poslovne tajne', navodi Ramljakov odvjetnik Mladen Prka, kvalificirajući Bernardićeve istupe kao senzacionalistički koncipirane, satkane od niza klevetničkih, uvredljivih i neistinitih navoda usmjerenih na bezrazložno kompromitiranje i difamiranje Ramljaka.

Zbog Bernardićevih izjava, tvrdi Prka, Ramljak je svakodnevno izložen brojnim neugodnostima, sumnjičavim pitanjima, pogrdnim komentarima, dobacivanjima, trpi sumnje svojih suradnika.