pogledajte koliko im priznaje

Vjerovnici tražili vrtoglavi iznos, ali Ramljak tvrdi: Pobijedili smo u Londonu!

09.11.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak je na konferenciji za medije objavio koliko novca točno vjerovnici potražuju od najvećeg domaćeg koncerna. Nakon nekoliko mjeseci prikupljanja tražbina, njihov iznos nabujao je na nevjerojatnih 503 milijarde kuna, no od toga se priznaje samo 41,2 milijarde kuna

'Danas je sud u Londonu odlučio priznati zakon o procesu izvanredne uprave. Sve tužbe koje će se pokretati na britanskom sudu bit će vraćene u Hrvatsku. Mislim da je to važna informacija i sama za sebe govori da smo bili na ispravnom putu. Mislim da ona uvelike olakšava ono što provodimo, a što ćete vidjeti u prezentaciji', rekao je prije početka prezentacije procesa prijave tražbina izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Podsjetimo, Sberbank je prije par mjeseci pokrenuo parnicu protiv Agrokora i njegovih tvrtki na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu tražeći naplatu svojih potraživanja, dok je izvanredna uprava Agrokora odgovorila svojim zahtjevom pred Visokim sudom u Londonu tražeći priznavanje lex Agrokor u Engleskoj.

Priznavanjem lex Agrokora od strane londonskog suda doći će do zastoja u arbitražnom procesu kojim ruski Sberbank traži 1,1 milijardu eura. Sberbank osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Vjerovnici prijavili više od pola bilijuna kuna tražbina

Vjerovnici su prijavili ukupno 504 milijarde kuna tražbina, od čega se najveći dio (446,2 milijarde kuna) odnosi na tražbine sudužnika (jamstva) te zahtjeve za osiguranjem sredstava, kažu u Agrokoru. 

Ukupno 57,7 milijarde kuna tražbina je priznato i osporeno pri čemu je priznato 41,2 milijarde kuna tražbina, dok je osporeno 16,5 milijardi kuna. 

Pravo glasa trenutno ostvaruju vjerovnici sa 29,6 milijardi kuna tražbina, budući da pravo glasa nemaju povezane osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave. Od 29,6 milijardi kuna tražbina koje ostvaruju pravo glasa, 785 milijuna kuna odnosi se na povezana društva nad kojima se ne provodi postupak izvanredne uprave.

Danas su Trgovačkom sudu u Zagrebu predane tablice koje sadrže priznate i osporene tražbine, izlučna i razlučna prava, zahtjeve za osiguranje sredstava, prijave tražbina  predane nakon roka te tražbine u odnosu na društva nad kojima nije otvoren postupak izvanredne uprave.

Riječ je o opsežnom popisu koji uključuje više od 12.600 tražbina koje su zaprimljene do zatvaranja obrade, a koje je prijavilo oko 5.700 pojedinačnih vjerovnika od koji su neki podnijeli nekoliko prijava na više različitih društva unutar Agrokor koncerna. 139 tražbina je prijavljeno nakon isteka roka za prijave; one su predane Sudu s prijedlogom da se odbace kao nepravodobne.

  • +5
Proces prijave tražbina od vjerovnika Agrokora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Od ukupno prijavljenih tražbina, vjerovnici imaju razlučnih prava na iznos od 8,17 milijardi kuna. Pritom se na Agrokor d.d. odnosi 1,88 milijardi kuna tražbina koje vjerovnici imaju osigurane. Najviše razlučnih prava u sklopu toga ima Adris, u iznosu od 1,2 milijarde kuna.

U ukupnim prijavljenim tražbinama prema Konzumu, 1,45 milijardi kuna je razlučnih pravapri čemu najviše ima PBZ, 665 milijuna kuna.

Vjerovnici Belja imaju razlučna prava vrijedna 582 milijuna kuna od čega najviše Zagrebačka banka, 466 milijuna kuna. Vjerovnici Vupika imaju 580 milijuna kuna razlučnih prava, od čega najviše Zagrebačka banka, 375 milijuna kuna; vjerovnici Žitnjaka 544 milijuna kuna razlučnih prava, od čega Zagrebačka banka 375 milijuna kuna, dok vjerovnici Jamnice imaju 568 milijuna kuna razlučnih prava, a većina se odnosi na Franck, pokazuju podaci objavljeni na Trgovačkom sudu.

Ivica Todorić Ramljakovu prezentaciju gleda iz Londona Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Na temelju interne analize oko 9.000 vjerovnika nije prijavilo tražbine u iznosu od oko 850 milijuna kuna. Od ukupnog broja prijavljenih i obrađenih tražbina, 10.200 prijava (92 posto) odnosi se na  20 najvećih društava. Konzum je zaprimio oko 16 posto ukupno prijavljenih tražbina vrijednih , dok je drugi po veličini, Tisak zaprimio oko 8 posto.

Agrokor je obradio 466 pojedinačnih tražbina od kojih su većina za primljene kredite i izdane obveznice i komercijalne zapise. Ostatak prijava tražbina je prijavljen na preostalih 56 društava u grupaciji Agrokor.

<<Ovdje pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi  u Agrokoru>>

Vjerovnici su imali rok od 68 dana za prijavu tražbina. Postupak je uključivao  zaprimanje, indeksaciju,  kategorizaciju te  detaljan pregled i  obradu zaprimljenih  tražbina. Kreirana je posebna baza podataka, odnosno sučelje za unos te evidenciju tražbina, a provedene su i sve potrebne tehničke te dubinske analize.

U ovom procesu je sudjelovalo više od 150 zaposlenika Agrokora. Uspostavljene su posebne radne skupine i operativni timovi na razini svakog pojedinog društva uz nadgledanje cjelokupnog postupka radi efikasnog provođenja postupka od strane centralnog tima. U listopadu je započela priprema podataka o prijavljenim, prihvaćenim i osporenim tražbinama za objavu u tablicama u formatu zahtijevanom od Suda.

  • +9
Konferenciji za medije Agrokora o prijavi tražbina Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX