prvo polugodište

Rekordni rezultati Volkswagena, poboljšane prognoze

  • Autor: S. M.
  • Zadnja izmjena 29.07.2021 10:24
  • Objavljeno 29.07.2021 u 10:24
Volkswagen Grupa namjerava koristiti model platforme za pitanja budućnosti

Volkswagen Grupa namjerava koristiti model platforme za pitanja budućnosti

Izvor: Promo fotografije / Autor: Oliver Killig

Volkswagen je u četvrtak objavio rekordne polugodišnje rezultate i povećao ciljanu profitnu maržu

Rezultati predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je potražnja bila slabija u jeku pandemije Covid-19.

Njemački proizvođač automobila zabilježio je operativnu dobit u prvom polugodištu prije posebnih stavki u iznosu od 11,4 milijarde eura, prelazeći razinu pretpandemijsku razinu zbog povećane potražnje za premium automobilima u Europi i Americi, dok su se isporuke električnih vozila gotovo utrostručile.

Kao rezultat toga, Volkswagen je povisio ciljane marže po drugi put u tri mjeseca. Tvrtka sada očekuje operativni povrat od prodaje između 6 posto i 7,5 posto, s obzirom na to da je prethodno predviđala 5,5 posto do 7 posto.

"Rekordni rezultat u prvoj polovici godine jasan je dokaz koliko su naše marke jake i koliko su njihovi proizvodi atraktivni", rekao je izvršni direktor Herbert Diess u izjavi.

"Premijski segment posebno se dobro pokazao s dvoznamenkastim prinosima, kao i Financijske usluge. Naša električna ofenziva uzima zamah."

  • +4
  • +1

ID.4 – prvi potpuno električni SUV marke Volkswagen

Izvor: Promo fotografije / Autor: Petar Santini

Grupa je, međutim, smanjila svoju prognozu isporuka usred "izazovnih tržišnih uvjeta".

"Izazovi će nastati osobito zbog gospodarske situacije, sve većeg intenziteta tržišnog natjecanja, nestabilnih robnih i deviznih tržišta, osiguravanja lanaca opskrbe i strožih zahtjeva vezanih za emisije", navodi se u izvješću o zaradi.

Kao i mnogi veliki proizvođači automobila, Volkswagen osjeća pritisak zbog globalnog nedostatka poluvodiča. No, zato najavljuje iskorake u nove segmente poslovanja, o čemu smo već pisali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!