ambiciozan projekt

Češka pregovara s dva diva o izgradnji tvornice baterija

27.07.2021 u 14:10

Bionic
Reading

Češko Ministarstvo industrije i energetski div ČEZ intenzivirali su danas aktivnosti vezane uz plan izgradnje tvornice za baterije za električna vozila, kako bi pronašli partnere za taj projekt vrijedan više od dvije milijarde dolara

Češka želi privući neke igrače iz automobilske industrije ili baterija da investiraju u tvornicu čiji bi godišnji kapacitet mogao biti 40 GWh, javlja Reuters.

Ministar industrije Karel Havlicek rekao je da su razgovarali s Volkswagenom (VW), vlasnikom češkog proizvođača automobila Škoda Auto, kao i s južnokorejskim LG-om.

Ministarstvo industrije i ČEZ potpisali su danas memorandum o financijskoj potpori ovom projektu, a procijenjeno ulaganje za prvu fazu projekta doseže više od 50 milijardi kruna (2,29 milijardi dolara). Tvornica bi otvorila 2300 radnih mjesta.

Povodom razgovora s drugim partnerima, Havlicek je rekao da ne isključuje mogućnost plana za izgradnju još jedne tvornice u budućnosti, ali da je to trenutno cilj države.

Češka je jedna u nizu država koje njemačka automobilska grupa VW razmatra kao destinaciju za jednu od šest tvornica baterija koje namjerava izgraditi u Europi do 2030. godine.