PAMETAN SAVJET

Ratu kredita u švicarcima platite danas!

15.01.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Udruga Franak, ali i Hrvatska udruga banaka (HUB) savjetuje građanima koji imaju kredite u švicarskim francima da svoje rate/anuitete u ovome mjesecu podmire najkasnije danas dok je još u primjeni postojeći objavljeni srednji tečaj Hrvatske narodne banke

Iz HUB-a naglašavaju kako su banke i u prijašnjim situacijama pokazale da im rast tečaja ne odgovara jer otežava otplatu dužnicima, a banke ne zarađuju promjenom tečaja.

'Banke su tijekom najveće krize potpisale Memorandum s Vladom (i Aneks) koji su omogućili konverziju švicarskog franka u neku drugu valutu (EUR ili kunu) ili reprogram kredita ili balon kredite, a klijenti koji to nisu učinili, nastavili su preuzimati rizik promjene tečaja. Prema podacima udruge Franak, više od 20 posto klijenata već je promijenilo inicijalne uvjete otplate kredita. Osim toga, Zakonom o potrošačkom kreditiranju definirana je kamata od 3,23 posto za stambene kredite u švicarskim francima što olakšava otplatu i u određenoj mjeri kompenzira rast tečaja', poručili su iz HUB-a.

Ovisno o razvoju kretanja tečaja, za pretpostaviti je da će banke, u okviru poslovnih mogućnosti, dodaju iz HUB-a, reagirati nekim dodatnim potezima.

Udruga Franak zatražila je hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. Moguće je da će tražiti da se definirana kamata od 3,23 posto dodatno spusti kako bi se građanima olakšala otplata kredita.