sve iritantniji bogataši

Ratovanje digitalnih klasa: Zahvaljujući koroni, u zemlji s najviše žrtava pandemije bogati su bogatiji, a siromašni siromašniji

01.05.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama Naomi Campbell slika se u punoj zaštitnoj opremi, a Gwyneth Paltrow s posebnom kirurškom maskom, što jedva stiže nabaviti medicinsko osoblje američkih bolnica. Stres zbog pandemije šefica Kongresa Nancy Pelosi liječi krcanjem hladnjaka veličine garsonijere. Slavni i ultrabogati Amerikanci iz svojih luksuznih viletina dijele savjete za to kako pobijediti čamotinju u doba izolacije. Uronjena u cvjetnu kupelj, Madonna putem društvenih mreža lamentira o tome da je korona učinila sve jednakima, a Forbes objavljuje da su američki milijarderi od početka izbijanja zaraze bogatiji za 280 milijardi dolara!

'Zalazak sunca jučer. Izoliran na Grenadinima da izbjegnem virus. Nadam se da ste svi na sigurnom', poručuje Amerikancima na Instagramu David Geffen ispod slike svoje jahte Raising Sun (Izlazeće sunce).

Geffen je svjetska faca u svijetu zabave, glazbeni, kazališni i filmski producent, suosnivač filmske kuće DreamWorks, diskografskih kuća itd. Težak osam milijardi dolara, tajkun si može priuštiti 138-metarsku jahtu, procijenjenu na 590 milijuna dolara, na kojoj je u veselijim danima ugošćavao pola Hollywooda, Jeffa Bezosa i Baracka Obamu sa suprugom, a u vrijeme izolacije Izlazeće sunce dobro mu dođe za skrivanje pred koronom u tirkiznim lagunama karipskih Malih Antila.

Nakon te objave nije trebalo dugo da se internet užari komentarima bijesnih građana, sažetih u poruci izvjesne Meghan McCain: 'Zaboga, pomozite državi da nabavi respiratore, maske i sanitetski materijal našim zdravstvenim radnicima! Ako to nećete, ne vrijeđajte nas svojim jeb.... instagramingom s jahte. Sramotno i groteskno.'

Bježeći pred virusom, potkoženi Amerikanci bez svojih jahti iznajmljuju ih za 120.000 dolara tjedno, plus troškovi posade. Bez obzira na savjet 'ostanite doma', bogati lete privatnim zrakoplovima, poput Ivanke Trump koja s mužem i djecom leti na obiteljsku proslavu, savjetujući ostalim mamama da zabavljaju djecu projekcijom guski i deva na zidu korištenjem prstiju.

Uronjena u cvjetnu kupelj, Madonna iz luksuzne kade snuždeno poručuje kako nas je 'korona učinila sve jednakima'. Ali podjela na one koji 'mogu i ne mogu' doslovno se pokazala kada su bogati građani velikih gradova poput New Yorka pobjegli u kuće za odmor i u luksuzna ljetovališta, u kojima lokalne bolnice nemaju dovoljno medicinara i respiratora. Epidemija u Idahu nije izbila u gradu, nego u skijaškom resortu rijetko naseljenog Blaine Countyja, u kojem je Airbnb u ožujku bilježio 280 milijuna dolara više prometa.

Madonna uronjena u cvjetnu kupelj govori kako joj je teško zbog korone Izvor: tportal.hr / Autor: Entertainment Tonight

'U bolesti je uvijek postojao osjećaj nejednakosti', kaže povjesničar Nükhet Varlik, podsjećajući na doba kuge i kolere, kada su bogati i moćni bježali u ljetnikovce, a stari se Rimljani ljeti povlačili u planinske rezidencije pred malarijom u prenapučenim gradovima.

'Donirajte, igrajte se na Instagramu, ali prestanite iz svojih dvoraca slati poruke da svi jednako patimo', pljušte kritike na račun slavnih i ultrabogatih, onih koji iz svojih luksuznih viletina s bazenima i teretanama dijele savjete za to kako pobijediti dosadu u izolaciji vlastita doma, dok se obična raja pita hoće li nakon masovnih otpuštanja i gubitka prihoda uopće imati dom. Jedni bildaju, drugi se hvale neuspjesima u kuhanju ili se naslikavaju na rubovima bazena, svaki treći izležava se s čašom vina u ruci, nitko s knjigom.

  • +2
Koronavirus: Hollywood Boulevard Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Dok zdravstveni radnici širom zemlje u nuždi koriste skijaške naočale, a prosječni Amerikanci maske iz kućne radinosti, modeli poput Naomi Campbell i Belle Hadid slikaju se u punoj zaštitnoj opremi koju je gotovo nemoguće nabaviti, piše portal Vox. 'Bilo bi bolje da to daš nekoj medicinskoj sestri', poručuje korisnik Instagrama glumici Kate Hudson, a koja, kao i Gwyneth Paltrow, objavljuje selfi s boljom maskom od teško dostupnog kirurškog modela N95.

Svi članovi klana Kardashian testirani su na koronu, mada nitko nije bio sumnjiv, dok je u nedostatku materijala za testiranje u Los Angelesu službeno osoblje moralo to uskraćivati članovima obitelji preminulih osoba od Covida-19, piše Eleanor Cummings na Voxu.

Influenceri svojoj medijskoj pastvi šalju različite poruke. Neki, poput pjevačice Pink i trenerice fitnesa Amande Kloots, iz vlastitog iskustva ili zbog oboljelog člana obitelji, dijele dragocjene savjete i upozorenja na ozbiljnost bolesti. S druge strane modna blogerica Arielle Charnas, s 1,3 milijuna fanova, hvalila se na Instagramu da je u vrijeme nestašice testova na Covid-19 došla do njega preko osobne veze. Unatoč pozitivnom rezultatu, ona je iz njujorške karantene s mužem i djecom pobjegla u Hampton u New Jerseyju, šireći virus u tom malom mjestu s 1300 stanovnika.

Neki žele biti duhoviti, poput TV komičarke Ellen DeGeneres, inače deklarirane homoseksualke. Žaleći se na dosadu, svoju palaču s pogledom na travnjake i planine uspoređuje sa zatvorom, šaleći se: 'Karantena mi je pokazala kako je zatvorenicima – deset dana u istoj odjeći i svi su gej.' 'Zatvorska ćelija veličine je tvoje tuš-kabine', odgovara gledatelj, podsjećajući je na to da je samo u njujorškim zatvorima u tom trenutku bilo zaraženo 280 uznika i 400 članova zatvorskog osoblja, plus sedmorica mrtvih.

'U ovom izazovnom vremenu svatko se na svoj način bori zadržati zdrav duh. Ja to činim punjenjem hladnjaka', priznaje Nancy Pelosi u 'Late Late Showu', a na zamolbu voditelja Jamesa Cordena da otvori hladnjak veličine garsonijere (cijena mu je 24.000 dolara), šefica Kongresa pokazuje namirnice dovoljne da nahrani cijeli Kongres, s posebnim naglaskom na desetine vrsta sladoleda. Neki su to nazvali 'reprizom Marije Antoanete s kolačima'.

Dok je javno pokazivanje bogatstva i ranije izazivalo negativne reakcije, pandemija koronavirusa je tomu preko noći promijenila kontekst, pa nakrcani luksuzni hladnjak poprima sasvim drugo značenje u trenutku u kojem se ispred banaka hrane stvaraju kilometarski repovi, a neprofitna organizacija za borbu protiv gladi Feeding America procjenjuje da će se uskoro dodatnih 17,1 milijun Amerikanaca boriti za kruh. Angelina Jolie donira milijun dolara pomoći za prehranu 22 milijuna američke djece siromašnih roditelja jer su zatvaranjem škola ostala bez jedinog toplog obroka dnevno.

Šefica Kongresa Nancy Pelosi pokazuje kakvo je stanje njezina hladnjaka tijekom koronakrize Izvor: tportal.hr / Autor: The Late Late Show with James Corden

Nejednakost, naglašenu društvenim medijima, antropologinja Amber Wutich naziva 'ratovanjem digitalnih klasa'. Internet je povezao ljude, ali također je postao katalizator bijesa i izraz frustracija, pojačan online dokazima o tome koliko smo ovisni jedni o drugima, posebno o tome koliko su siromašni ovisni o povlaštenima, kaže Wutich i zaključuje: 'Nejednakost nije od jučer, ali Covid-19 je preko noći otkrio socijalne i ekonomske izazove koji traže kolektivni odgovor na krizu. Svi se slažu da je ovo trenutak izvanredne društvene transformacije, ali nitko ne zna u kojem će to smjeru krenuti.'

Odgovor možda leži u knjizi 'Veliki nivelator: Nasilje i povijest nejednakosti od kamenog doba do XXI. stoljeća'. Austrijski povjesničar Walter Scheidel u njoj tvrdi da su katastrofe poput rata i kuge tradicionalno uzrokovale smanjenje nejednakosti, barem privremeno.

Valjda je tako, a za sada najnovija vijest objavljena u Forbesu glasi: prema izvješću Instituta za političke studije, američki su milijarderi od početka izbijanja pandemije Covida-19 bogatiji za 280 milijardi dolara, dok je više od 26 milijuna ljudi ostalo bez posla.